INTEGRAcje kulinarne - półfinał

W pierwszy weekend lipca w otoczeniu urokliwej dzielnicy Warszawy odbył się pierwszy półfinał w ramach INTEGRAcji kulinarnych - konkurs firmy Amica prowadzony razem z blogerkami na najlepszy przepis na zupę. Jest to pierwszy z 3 półfinałów mających na celu stworzenie zwycięskiego menu serwowanego na FINALE. Wśród wielu zgłoszeń każda blogerka wybrała jednego czytelnika z którym przyjechała na półfinal. Stolica przywitała uczestników deszczową pogodą, ale nie miało to wpływu na przyjemność płynącą z gotowania, radość zwyciężczyń oraz niesamowite wrażenia i ducha rywalizacji.

Firma Amica umożliwiła czytelniczkom: Agacie Brodzik, Ewelinie Wawrzyniak i Agnieszce Czapskiej – Pruskiej,  spotkanie twarzą w twarz z twórczyniami ich ulubionych blogów – czyli z Kasią, Pauliną i drugą Kasią z blogów: gotowaniecieszy, justmydelicious oraz wypiekizpasją. Kolacja integracyjna zwycięzców, a raczej zwyciężczyń oraz blogerek odbyła się w sobotę wieczorem – tak by już w niedzielę rano wspólne gotowanie mogło nabrać smaku.

Uczestniczki miały okazję doświadczyć gotowania w profesjonalnej kuchni restauracji VILANOVA w Warszawie, pod czujnym okiem szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Wieloletni kucharz z bogatym doświadczeniem, również w sędziowaniu międzynarodowych konkursów, przez cały czas obserwował proces przygotowania potraw jak również wchodził w skład jury razem z przedstawicielami firmy Amica. Mimo, że profesjonalna kuchnia różni się od warunków domowych  uczestnicy świetnie się w niej odnaleźli.

Finalnie powstały trzy przepyszne zupy podane w bardzo interesujący sposób. O palmę pierwszeństwa i wejście do finału oraz piekarnik INTEGRA rywalizował ze sobą: krem groszkowo pietruszkowy, zupa z liści rzodkiewek oraz chłodnik truskawkowo ananasowy. Jury długo obradowało, ale zwycięzca mógł być tylko jeden – została nim pani Agnieszka Czapska Pruska i jej chłodnik truskawkowo – ananasowy z imbirem. Zaangażowanie, smak oraz niecodzienny sposób podania (zamiast talerza został użyty owoc ananasu) pani Agnieszki oraz współpracującej z nią blogerki – pani Kasi z blogu wypiekizpasja zostały ocenione najwyższymi notami.W gotowanie kucharz musi włożyć przede wszystkim serce – to najważniejszy składnik – podkreślał szef kuchni – Zbigniew Łegowski.

18 lipca rusza kolejny etap – tym razem gotujemy danie główne. Zachęcamy do odwiedzenia blogów i przyłączenia się do dzielenia swoją pasją gotowania razem z firmą Amica.

www.integracjekulinarne.pl

png 3.7 MB