Nowa Tłocznia we Wronkach otwarta

Fabryka Kuchni Amica S.A zyskała Nową Tłocznię, której oficjalne otwarcie miało miejsce w czwartek 9 czerwca. Nowa inwestycja ma kluczowe znaczenie nie tylko dla samej Fabryki, ale przede wszystkim dla mieszkańców Wronek i całego powiatu Szamotulskiego.

Nowo otwarta Tłocznia to kolejny obiekt wybudowany przez Amica S.A, w którym pracę znalazło szereg mieszkańców gminy oraz powiatu Szamotulskiego. Otwarcie Tłoczni to także szansa na rozwój dla lokalnych firm zatrudnionych w charakterze wykonawców i podwykonawców.

Tłocznia to jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce spełnia bowiem najwyższe normy z zakresu bezpieczeństwa i ekologii. Obiekt ten może pochwalić się bardzo niską emisją hałasu, co jest niezwykle istotne zarówno dla pracowników jak i okolicznych mieszkańców. W Tłoczni zastosowano także energooszczędne rozwiązania z zakresu oświetlenia i ogrzewania dzięki czemu jest ona przyjazna dla środowiska.

Otwarcie Nowej Tłoczni wiąże się z ciągłym wzrostem popytu na produkty marki Amica. Od 2011 nieustannie zwiększamy nasze moce produkcyjne, aby pozostać liderem rynku i jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce. Nasz cel to osiągnięcie zdolności produkcyjnej wynoszącej 2,3 mln sztuk – powiedział Marcin Bilik, wiceprezes ds. Operacyjnych Amica S.A.

Amica S.A to lider rynku AGD w Polsce. Według tegorocznego raportu Brand Asset Valuator przygotowanego przez Millward Brown i agencję Young&Rubicom, Amica S.A jest jedną z najsilniejszych i najlepiej rozpoznawalnych marek w naszym kraju.

Amica Wronki S.A. to największy polski producent sprzętu gospodarstwa domowego i jedna z najbardziej uznanych polskich firm notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W swojej ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Spółka generuje ponad 70 procent przychodów na ponad 40 rynkach zagranicznych. W portfolio firmy znajdują się także zagraniczne marki Gram i Hansa. Amica jest laureatem prestiżowych nagród branżowych i konsumenckich, do których należą m.in. Nagroda Gospodarcza Prezydenta Rzeczypospolitej, Superbrand Made In Poland i Godło Teraz Polska.

png 59.3 kB
png 66.3 kB