Fundacja Amicis wspiera pacjentki poznańskich szpitali

Kolejny już raz wolontariusze Fundacji Amicis, wspieranej przez Grupę Amica, odwiedzili w mikołajkowym czasie oddziały ginekologiczno-onkologiczne dwóch poznańskich szpitali, niosąc przebywającym na nich pacjentkom dobre słowo i ciepłe uśmiechy. Do blisko 150 pań trafiły przygotowane przez fundację świąteczne paczki, ale to przede wszystkim sam gest odwiedzin wywoływał wzruszenie, a nawet łzy.

Wolontariusze, w tym pracownicy Grupy Amica z Wronek i Poznania, odwiedzili w tym roku Wielkopolskie Centrum Onkologii na Garbarach oraz Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny przy ulicy Polnej.

- Wiemy, że nie tylko dzieci czekają na Świętego Mikołaja, dlatego nasi wolontariusze docierają także ze świątecznymi prezentami do kobiet cierpiących na choroby onkologiczne. Wiemy także, że oczekują one nie tyle prezentów – chociaż o nich nie zapominamy – co serdecznego uścisku, dobrego słowa, spojrzenia w oczy, okazania, że ktoś o tych paniach pamięta, że miłością otaczają je nie tylko najbliżsi. Święta czy mikołajki to magiczny czas, który każdy chciałby spędzić w domu z rodziną, a nie w szpitalu. Choroba ma w sobie coś izolującego, powoduje poczucie samotności i kruchości. Próbujemy to przełamywać i wierzymy, że nasza wizyta jest takim psychicznym wsparciem w cierpieniu – mówi Maja Rutkowska z Fundacji Amicis.

Akcja wzrusza nie tylko osoby obdarowane. Jest cennym życiowo doświadczeniem również dla młodych ludzi uczestniczących w wolontariacie.

- Dzień kończyliśmy z mocnym poczuciem satysfakcji ze spełnionego dobrego uczynku – mówi Malwina Frydrychowicz z Grupy Amica. - W tym roku dostrzegliśmy również duże zaangażowanie ze strony personelu w szpitalach. Panie przy tej okazji ubrały różne świąteczne rekwizyty, a wózki, z których korzystaliśmy, ustroiły lampkami. Wspólnie zbudowaliśmy miłą i świąteczną atmosferę.

Fundacja Amicis działa przy wydatnej pomocy Grupy Amica. Dzięki wolontariatowi koszty administracyjne działalności fundacji są marginalne.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2018 roku skonsolidowany obrót grupy wyniósł ponad 750 mln EUR.

png 1,9 MB