Akademia Siatkówki Amica w kilku szkołach powiatu szamotulskiego

Projekt „Akademia Siatkówki Amica” przewiduje zorganizowanie od zaraz zajęć dla młodzieży w wieku 11 lat. Będą się one odbywały w trzech szkołach w Szamotułach oraz w jednej we Wronkach, ale uczestniczyć w nim będą mogli także uczniowie pozostałych szkół w tych miastach. Jeszcze w tym roku, od września, dołączą do projektu dzieci 10-letnie, a w przyszłym – dzisiejsi dziewięciolatkowie. Zadanie realizowane będzie z udziałem kadry szkoleniowej Uczniowskiego Klubu Sportowego „Szamotulanin” oraz Akademii Sportu Wronki. Partnerami w realizacji projektu są samorządy, powiatowy i gminne, z Szamotuł i Wronek.

Pilotaż obejmuje trzy lata szkolne – począwszy od roku bieżącego. Intencją Grupy Amica jest rozwijanie projektu w kolejnych latach. Jako sponsor, właściciel marki Amica zapewni szkolenia dla trenerów, koszulki sportowe dla dzieci, dofinansuje obozy szkoleniowe i turnieje, a przede wszystkim przekaże sprzęt sportowy do gry w siatkówkę na potrzeby zajęć zaplanowanych w ramach projektu.

- Jako firma promująca i uwzględniająca w swoich działaniach, również produktowych, zdrowy styl życia, doceniliśmy potencjał siatkówki jako dyscypliny, która łączy ogólny rozwój fizyczny z wyszukaną taktyką. Ponieważ czujemy się firmą silnie związaną z Wielkopolską, a zwłaszcza z otoczeniem naszej fabryki we Wronkach, projekt Akademia Siatkówki zaczynamy właśnie w powiecie szamotulskim. Pragniemy, by nie tylko pomógł klubom w szlifowaniu talentów, lecz również przyczynił się do ogólnego poziomu umiejętności sportowych młodzieży z tego terenu, wśród której są przecież dzieci naszych pracowników. Sprzęt, jaki przekazujemy na cele Akademii, będzie  wykorzystywany przez szkoły, w których będziemy realizować nasz projekt, również do planowych zajęć wychowania fizycznego – powiedział Olech Bestrzyński, dyrektor ds. zasobów ludzkich Grupy Amica.

Projekt będzie realizowany z udziałem samorządów. Gminy zapewnią środki na wynagrodzenia trenerów prowadzących zajęcia Akademii oraz, podobnie jak Powiat Szamotulski, udostępnią nieodpłatnie obiekty sportowe. 2 marca w Hali „Szamotulanka” przy Zespole Szkół nr 1 w Szamotułach podpisano stosowne listy intencyjne. Grupę Amica reprezentował dyrektor Olech Bestrzyński, Akademię Siatkówki Amica – koordynator projektu Dariusz Ciszak, Powiat Szamotulski – członek zarządu Maciej Trąbczyński, Gminę Wronki – wiceburmistrz Robert Dorna, a Gminę Szamotuły – radny Bartosz Węglewski. Dyrektorom szkół przekazano pierwszy sprzęt siatkarski, a sygnatariuszom – koszulki z logo Akademii.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2018 roku skonsolidowany obrót grupy wyniósł ponad 750 mln EUR.

png 778,3 kB
png 490,3 kB