Aparaty wspomagające oddychanie dla szamotulskiego szpitala od Amiki

Grupa Amica zakupiła sprzęt medyczny, w tym aparaty wspomagające oddychanie, dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Szamotułach oraz środki ochrony dla jego personelu. Marcin Bilik, I wiceprezes ds. operacyjnych w Grupie Amica w obecności Beaty Hanyżak, starosty szamotulskiego, przekazał dary na ręce Remigiusza Pawelczaka, dyrektora SPZOZ, oraz Anny Niechciałkowskiej, naczelnej pielęgniarki szamotulskiego szpitala. Szpital jest jedynym w powiecie szamotulskim, gdzie Amica ma swoją fabrykę sprzętu grzejnego. To stąd pochodzi większość pracowników największego polskiego producenta AGD.

6 maja nastąpiło przekazanie kolejnego daru Grupy Amica dla lokalnej służby zdrowia. Tym razem firma przekazała Szpitalowi Powiatowemu w Szamotułach 5 aparatów wspomagających oddychanie, 300 kombinezonów ochronnych, 300 gogli oraz 2000 maseczek FFP2 z filtrem.

- Czas pandemii nie jest łatwy dla nikogo, również i dla nas, ale jako firma odpowiedzialna społecznie wyznaczamy sobie priorytety, patrząc nie tylko na swoje cele produkcyjne i biznesowe – powiedział Marcin Bilik, I wiceprezes ds. operacyjnych Grupy Amica. – Uwzględniamy w nich to, w jakiej sytuacji znaleźli się obecnie wszyscy klienci na największym i najważniejszym dla nas polskim rynku. Uwzględniamy to, co jest ważne dla naszych pracowników oraz dla społeczeństwa Wielkopolski i powiatu szamotulskiego, skąd się wywodzimy jako firma i jako załoga. Dlatego na przeciwdziałanie koronawirusowi i na walkę z chorobą COVID-19 przekazujemy tyle, ile tylko możemy, a w pierwszej kolejności – w swoim regionie. Największymi dotychczas beneficjentami naszej pomocy są Szpital Miejski im Strusia, który jest obecnie jedną z dwóch jednoimiennych lecznic zakaźnych w Wielkopolsce, oraz właśnie Szpital Powiatowy w Szamotułach. Ponadto stała pomoc dla szamotulskiego SPZOZ jest także świadectwem naszej współpracy z lokalnymi samorządami.

- Wsparcie ze strony lokalnych firm stanowi dla naszej placówki nieocenioną pomoc. Pragnę podziękować Amice oraz wszystkim darczyńcom za zrozumienie powagi sytuacji i wyzwań, z jakimi zmagają się aktualnie placówki ochrony zdrowia w Polsce. Przekazane naszemu szpitalowi aparaty wspomagające oddychanie będą służyły całej społeczności lokalnej, natomiast środki ochrony osobistej pozwolą zapewnić bezpieczeństwo nie tylko naszemu personelowi medycznemu, ale także coraz liczniejszym pacjentom – mówi Remigiusz Pawelczak, dyrektor Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Szamotułach.

Amica jest aktywna na froncie walki z pandemią COVID-19 od pierwszych dni pojawienia się wirusa w Polsce. Szpitale z całego kraju, a szczególnie z Wielkopolski, przekonały się o tym, otrzymując wiele darowizn rzeczowych, w tym przede wszystkim w postaci dużego i małego sprzętu AGD, oraz wsparcia finansowego. Służba zdrowia z Wielkopolski korzysta z takiej pomocy również i bez szczególnych okoliczności, na co dzień. Szpital Powiatowy w Szamotułach w latach 2017 - 2019 otrzymał od Grupy Amica dwie darowizny, na które składało się 5 lodówek, 2 kuchenki mikrofalowe, zamrażarka oraz pomoc finansowa w wysokości 30 tysięcy złotych. W bieżącym, bardzo trudnym dla zakładów opieki zdrowotnej roku, producent AGD z Wronek przekazał lokalnej placówce już 40 tysięcy złotych, a także po jednej suszarce do prania dla każdej z trzech prowadzonych przez SP ZOZ stacji pogotowia ratunkowego.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2018 roku skonsolidowany obrót grupy wyniósł ponad 750 mln EUR.

png 583.6 kB