Fundacja Amicis i grupa Amica wspierają Warsztaty Terapii Zajęciowej

Fundacja Amicis, wspierana przede wszystkim przez Grupę Amica, po raz kolejny udzieliła pomocy potrzebującym. Tym razem wsparcie w postaci sprzętu AGD trafiło do Warsztatów terapii Zajęciowej w Zaborowie, organizowanych przez Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Nasz Dom – Nasz Świat” w Lesznie. Tego typu inicjatywa pozwoli podopiecznym organizacji na aktywizację społeczną, naukę samodzielności i rozwój pasji.

Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Nasz Dom – Nasz Świat” w Lesznie powstało z inicjatywy rodziców i opiekunów osób z niepełnosprawnościami. W tym roku założyciele postanowili uruchomić pierwsze w powiecie Miasto Leszno. Warsztaty Terapii Zajęciowej, których oferta adresowana jest do 40 osób z niepełnosprawnościami. Budynek, w którym będą obywały się zajęcia, wymagał wyposażenia w niezbędne sprzęty. W związku z tym Wojciech Otto, Prezes Zarządu Stowarzyszenia zwrócił się do Fundacji Amicis z prośbą o przekazanie sprzętu AGD.

– Każdego dnia miałem dookoła siebie mnóstwo ludzi dobrej woli, którzy pomagali w trakcie całej inwestycji. Na szczęście dziś cieszymy się zakończeniem prac. 1 września ruszyliśmy z Warsztatami Terapii Zajęciowej w Zaborowie, które są pierwszą tego typu placówką w powiecie Miasto Leszno. Dzięki zaangażowaniu rodziców, wolontariuszy, pracowników i sponsorów udało się nam stworzyć miejsce, które każdego dnia będzie służyło osobom z niepełnosprawnościami. Dziękujemy Grupie Amica i Fundacji Amicis za przekazanie sprzętu AGD: płyt elektrycznych, piekarnika, lodówki, pralki i kuchenki mikrofalowej, dzięki którym nasi podopieczni będą mogli uczyć się samodzielności – mówi Wojciech Otto, Prezes Zarządu Stowarzyszenia na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Nasz Dom – Nasz Świat”.

Fundacja Amicis na co dzień angażuje się w niesienie pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują, tj. dzieciom, ludziom starszym, samotnym i schorowanym, osobom z niepełnosprawnościami oraz ludziom bezdomnym lub uzależnionym.

– Zależy nam na tym, by ułatwiać im życie, wspierać ich w trudach codzienności i dawać nadzieję na lepsze jutro – mówi Janina Szablewska z Fundacji Amicis.

Fundacja Amicis finansowana przez Grupę Amica, regularnie wspiera stowarzyszenia, instytucje i placówki pomocy społecznej, a także organizacje zajmujące się wolontariatem. Ponadto wiosną tego roku Grupa Amica przekazała 30 sprzętów AGD do domów pomocy społecznej oraz domów dziecka podlegających Urzędowi Miasta Poznania, a także do DPS w miejscowości Nowa Dęba na Podkarpaciu.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2018 roku skonsolidowany obrót grupy wyniósł ponad 750 mln EUR.

png 152.0 kB