Fundacja Amicis wyposażyła kuchnię w Domu Dziecka „Droga” w Wolsztynie

Fundacja Amicis, wspierana przede wszystkim przez Grupę Amica, regularnie pomaga placówkom opiekuńczo-wychowawczym w ich projektach. Ostatnio darowizna w postaci sprzętu AGD trafiła do Domu Dziecka „Droga” w Wolsztynie. Podarowane przez Fundację Amicis sprzęty pomogły stworzyć przytulną kuchnię, w której dzieci i opiekunowie mogą wspólnie spędzać czas.

Dom Dziecka „Droga” działa w ramach Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Wolsztynie. To placówka opiekuńczo-wychowawcza typu socjalizacyjnego, przeznaczona dla dzieci powyżej 10 roku życia, w której może przebywać maksymalnie 14 podopiecznych. Placówka stara się zapewnić im jak najlepsze warunki do życia i dalszego rozwoju. W związku  z modernizacją kuchni władze Domu Dziecka zwróciły się do Fundacji Amicis z prośbą o przekazanie sprzętu AGD.

Dzięki pomocy wielu sponsorów możliwy był generalny remont pomieszczenia, które zostało w pełni umeblowane i wyposażone w nowy, bezpieczniejszy dla dzieci, sprzęt AGD. Wszystko to nadało kuchni domowego, ciepłego charakteru i zapewne sprawi, że wiele wspólnych chwil wychowankowie placówki będą spędzać właśnie tu – komentuje Starostwo Powiatowe w Wolsztynie w opublikowanym komunikacie.

Z Fundacji Amicis do Domu Dziecka „Droga” trafiła duża lodówka, pojemna zmywarka do zabudowy oraz kuchenka mikrofalowa.

Cieszymy się, że przekazany przez Fundację Amicis sprzęt pozwolił stworzyć domowei bezpieczne warunki dla wychowanków Domu Dziecka „Droga” w Wolsztynie. Mówi się, że kuchnia to serce każdego domu, dlatego szczerze wierzymy, że zmodernizowane i wyremontowane pomieszczenie stanie się miejscem wspólnych spotkań i przyniesie dzieciom i opiekunom dużo radości – mówi Janina Szablewska z Fundacji Amicis.

Fundacja Amicis została założona w 2005 r. we Wronkach jako niedochodowa, pozarządowa organizacja pożytku publicznego. Celem Fundacji jest niesienie pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują, tj. dzieciom, ludziom starszym, schorowanym, samotnym i bezdomnym lub uzależnionym. Fundacja pragnie łagodzić ich codzienne troski, pomóc im w rozwiązywaniu podstawowych problemów i dać nadzieję na lepsze jutro. Cele te realizuje udzielając wsparcia finansowego i rzeczowego instytucjom oświatowym, wychowawczym, przedszkolom, domom dziecka, warsztatom terapeutycznym i ośrodkom pomocy społecznej. Wszystkie osoby zaangażowane w działalność Fundacji pracują społecznie. Przy marginalnych kosztach administracyjnych, Fundacja przekazuje prawie 100% środków na potrzeby społeczne. Głównym sponsorem fundacji Amicis jest Grupa Amica.