Amica wspiera Szpital im. J. Strusia w Poznaniu

Grupa Amica po raz kolejny włączyła się do pomocy służbom medycznym i przekazała 50 000 rękawiczek jednorazowych, bez których praca w czasie pandemii, szczególnie w takim miejscu, jak szpital, nie jest możliwa. Wyposażenie trafiło do jednoimiennego szpitala zakaźnego w Poznaniu.

Ostatnio coraz więcej słyszymy o rosnącej liczbie przypadków zakażeń koronawirusem. Większość chorych z Wielkopolski, którzy wymagają hospitalizacji, trafia do Szpitala Miejskiego im. Józefa Strusia w Poznaniu, który był wielospecjalistyczną placówką medyczną, ale kilka miesięcy temu przemianowany został na jednoimienny szpital zakaźny dla chorych na COVID-19. Darowiznę – 50 tysięcy rękawiczek jednorazowych - w minionym tygodniu przekazał w imieniu Grupy Amica Michał Wichłacz, dyrektor ds. zakupów.

- Wierzymy, że nasze wsparcie dla szpitali z Poznania i Wielkopolski, gdzie mają swoje siedziby spółki Grupy Amica, przyczyni się do walki z koronawirusem w trudnym czasie tak zwanej drugiej fali zakażeń. Wspólnie sprostaliśmy pierwszemu atakowi wirusa, dlatego wierzymy, że bogatsi o doświadczenie i wiedzę, jesteśmy w stanie przetrwać kolejne jego natarcie. Powstrzymanie rozprzestrzeniania się choroby to nasza wspólna sprawamówi Marcin Bilik, I wiceprezes Grupy Amica.

Nie jest to pierwsza darowizna, jaką Grupa Amica przekazała Szpitalowi Miejskiemu im. J. Strusia w Poznaniu. W kwietniu firma przekazała 200 tysięcy złotych na leczenie i minimalizowanie ryzyka zakażenia personelu oraz pacjentów. Następnie w maju placówka otrzymała 5 aparatów wspomagających oddychanie, 500 strojów i gogli ochronnych, 2 tysiące maseczek FFP2 i lodówkę. Przekazane dary mają na celu, przede wszystkim, odciążyć placówkę oraz zapewnić bezpieczeństwo i komfort pracy całego personelu oraz zwiększyć bezpieczeństwo przebywających tam pacjentów.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2019 r. największy polski producent AGD po raz pierwszy w historii osiągnął roczne przychody przekraczające 3 miliardy złotych.

png 168.3 kB
png 3.0 MB