Grupa Amica wspiera Szpital Powiatowy w Szamotułach

Jesienna fala pandemii koronawirusa jest trudną próbą dla polskiej służby zdrowia. Od kilku miesięcy lekarze i pracownicy medyczni pracują na najwyższych obrotach. Grupa Amica, która od samego początku pandemii angażuje się w pomoc placówkom medycznym, przekazała 20 listopada sprzęt AGD Szpitalowi Powiatowemu w Szamotułach.

Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa, a najbliższe miesiące będą bardzo intensywne dla całej służby zdrowia. Lekarze i pracownicy medyczni, prawdziwi bohaterowie naszych czasów, każdego dnia toczą walkę o zdrowie i życie pacjentów. Sprzęt AGD przekazany przez Grupę Amica Szpitalowi Powiatowemu w Szamotułach ułatwią i uprzyjemnią codzienną pracę medyków, którzy w szpitalach spędzają długie godziny.

– Pandemia to obecnie nasz wspólny problem. Amica od zawsze identyfikuje się z Wielkopolską, bo tutaj rozpoczęła się nasza historia, a wiemy, że sytuacja w lokalnych szpitalach jest teraz bardzo trudna. Wierzymy, że nasze wsparcie dla placówek ochrony zdrowia realnie przyczynia się do jeszcze lepszego ich funkcjonowania, a tym samym do jeszcze lepszej pomocy medycznej dla Wielkopolan, w tym naszych pracowników i ich rodzin, dlatego regularnie pomagamy między innymi Szpitalowi Powiatowemu w Szamotułach – mówi Marcin Bilik, pierwszy wiceprezes Grupy Amica ds. operacyjnych.

Do Szpitala Powiatowego w Szamotułach trafiło 10 chodziarko-zamrażarek, 10 kuchenek mikrofalowych oraz 20 czajników elektrycznych.

– Otrzymany sprzęt AGD pozwoli na podniesienie poziomu bezpieczeństwa. Do minimum będziemy ograniczać ruch na szpitalnych korytarzach oraz gromadzenie się osób w pomieszczeniach socjalnych, aby zjeść posiłek, czy wypić herbatę. Darowizna podniesie też jakość przebywania pacjentów w salach chorych.  Dziękujmy Amice, że możemy liczyć na nią - tak jak już wcześniej – mówił Remigiusz Pawelczak, dyrektor SP ZOZ w Szamotułach podczas odbioru sprzętu.

Podziękowania dla Grupy Amica skierowało także Starostwo Powiatowe w Szamotułach.

– Dziękuję, że w trudnym czasie, przedsiębiorcy dostrzegają potrzebujących i niosą pomoc mieszkańcom. Cieszę się, że jesteście z nami – podkreśliła Beata Hanyżak, Starosta Szamotulski.

Grupa Amica regularnie angażuje się w pomoc placówkom ochrony zdrowia – zarówno podczas wiosennej, jak i jesiennej fali pandemii koronawirusa. W ostatnim czasie firma przekazała 50 tys. rękawiczek jednorazowych szpitalowi Miejskiemu im. J. Strusia w Poznaniu, darowiznę w postaci sprzętu AGD otrzymał również Szpital Powiatowy w Czarnkowie. Wsparcia udzielono 50 instytucjom i placówkom medycznym z około 40 miast. W sumie przekazano prawie 300 darowizn.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2019 r. największy polski producent AGD po raz pierwszy w historii osiągnął roczne przychody przekraczające 3 miliardy złotych.

png 360,8 kB
png 249,5 kB