Laptopy dla uczniów szkół podstawowych

Uczniowie ze szkół we Wronkach i najbliższej okolicy problemy techniczne z możliwością nauki zdalnej pokonują między innymi dzięki Fundacji Amicis. To ona już po raz drugi w tym roku zakupiła komputery i przekazała je dzieciom poprzez szkoły.

Na problem ograniczonej w stosunku do obecnych potrzeb liczby komputerów w domach uczniów Fundacja Amicis z Wronek, wspierana przez Grupę Amica, po raz pierwszy zareagowała już w kwietniu. Przekazano wtedy uczniom za pośrednictwem szkół 65 tabletów. W listopadzie, po wprowadzeniu kolejnych obostrzeń dla edukacji szkolnej, zaktualizowano skalę potrzeb i zakupiono jeszcze 60 laptopów.

- Bardzo się cieszymy z tego daru i dziękujemy. Każdy komputer jest na wagę złota i usprawnia obecnie naszą pracę z dziećmi – mówi Danuta Maślona, dyrektor Szkoły Podstawowej w Biezdrowie, do której trafiło tym razem 10 laptopów.

- Uczniowie kilku szkół, które objęliśmy wsparciem, nie powinni mieć już technicznych problemów ze zdalną nauką – informuje Janina Szablewska z Fundacji Amicis. – Do placówek docieramy z darami najczęściej osobiście i trochę smutny jest widok pustych gmachów, ale  widzimy, że nauka jest sprawnie realizowana. Niekiedy samych dyrektorów spotykamy w czasie, gdy kontaktują się z uczniami, a w niektórych placówkach łączący się z nimi nauczyciele korzystają z klas i pokojów nauczycielskich. Komputery, chociaż od razu są wypożyczane uczniom, są darem dla szkół. Mamy nadzieję, że tryb pracy zdalnej nie potrwa już długo, ale sprzęt będzie nadal przez te placówki dobrze wykorzystywany – dodaje.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2019 r. największy polski producent AGD po raz pierwszy w historii osiągnął roczne przychody przekraczające 3 miliardy złotych.

png 31,0 MB
png 8,2 MB