Lodówki dla NGO-sów od Grupy Amica

Z opublikowanego przez Federację Polskich Banków Żywności raportu „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowa dorosłych Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Grupa Amica w odpowiedzi na niepokojące dane podjęła działania i przekazała 15 nowoczesnych chłodziarko-zamrażarek NGO-som wspieranym przez Banki Żywności. Tego typu materialne wsparcie pozwoli realnie minimalizować skalę marnowania jedzenia w Polsce.

Problem marnowania żywności jest bardzo szeroki i nie dotyczy wyłącznie konsumentów. Każdego dnia setki kilogramów produktów spożywczych – niesprzedanych przez lokale gastronomiczne, supermarkety i producentów żywności, trafia do śmietników. Znaczna część wyrzucanego jedzenia nadaje się jednak do spożycia i mogłaby trafić na talarze osób potrzebujących. Choć inicjatyw angażujących się w ratowanie jedzenia nie brakuje, to często zmagają się one z brakami sprzętów do przechowywania i obróbki żywności. Z ustaleń  Banków Żywności wynika, że aż 40% z nich nie ma lodówki.

Grupa Amica, która od blisko 3 lat współpracuje z Bankami Żywności, oraz prowadzi własną kampanię „Przechowuję, nie marnuję”, zaangażowała się w pomoc NGO-som zlokalizowanym w całej Polsce. Do organizacji wspieranych przez Banki Żywności trafiły nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, dzięki którym jedzenie trafi na talerze potrzebujących osób, a nie do śmietników.

- Skala problemu marnowania żywności jest ogromna, dlatego ważne jest to, by niesprzedana, dobra jakościowo żywność została wykorzystana. Wspomaganie NGO-sów, które angażują się w pomoc najbardziej potrzebującym, jest w tym kontekście bardzo istotną kwestią. Zdajemy sobie sprawę z bolączek tego typu instytucji, dlatego postanowiliśmy przekazać wybranym NGO-som w całej Polce nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, które pozwolą na dłuższe przechowywanie żywności. Dzięki nim jedzenie nie będzie się marnować, a  potrzebujące osoby będą mogły cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem – mówi Małgorzata Fuszpaniak, menadżer ds. komunikacji kategorii.

Chłodziarko-zamrażarki przekazane przez Grupę Amica trafiły do NGO-sów w całej Polsce, które zostały wybrane wspólnie z Bankami Żywności. Sprzęt trafił do placówek w  województwie warmińsko-mazurskim, pomorskim, wielkopolskim, małopolskim,  mazowieckim, łódzkim, lubelskim, opolskim, podkarpackim, podlaskim, śląskim i kujawsko-pomorskim.

- Obdarowane instytucje wspomagają ubogie rodziny, samotnych rodziców,  seniorów, osoby niepełnosprawne, bezrobotne czy bezdomne. Nowoczesne lodówki od marki Amica, pozwolą na przyjęcie przez organizacje większej ilości żywności i dłuższe przechowywanie otrzymanych produktów. Tym samym zwiększy to skalę udzielanej pomocy - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Pierwsze sprzęty trafiły do NGO-sów 22 grudnia 2020 roku. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki marki Amica, przekazane organizacjom pozarządowym, wyposażone są w szereg użytecznych funkcji. Na uwagę zasługuje filtr węglowy FreshOn, który eliminuje gaz etylenowy, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują świeżość znacznie dłużej oraz  VitControl, czyli regulator poziomu wilgotności powietrza w szufladzie lodówki. Przydatna jest także technologia Total NoFrost, która zapewnia stałą kontrolę poziomu wilgotności zarówno w chłodziarce, jak i w zamrażarce, co oznacza brak szronu w środku. Total NoFrost to także większa higiena i dłuższa świeżość produktów, ponieważ stała temperatura w całej lodówce ogranicza do minimum ryzyko rozwoju bakterii.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2019 r. największy polski producent AGD po raz pierwszy w historii osiągnął roczne przychody przekraczające 3 miliardy złotych.