Targi IFA 2021 w Berlinie odwołane

Organizatorzy berlińskich targów IFA, Messe Berlin i gfu Consumer & Home Electronics, poinformowali o odwołaniu tegorocznej imprezy, która miała odbyć się w pierwszych dniach września 2021 roku. Powodem są względy bezpieczeństwa podyktowane sytuacją pandemiczną na świecie. Grupa Amica popiera tę decyzję i deklaruje udział w kolejnej edycji targów, które mają odbyć się w dniach 2-6 września 2022 roku.

Decyzję o odwołaniu tegorocznych targów organizatorzy podjęli po licznych konsultacjach z ekspertami w dziedzinie zdrowia i interesariuszami skupionymi wokół imprezy. Jak wskazują w oficjalnym oświadczeniu, kolejne mutacje wirusa oraz tempo realizacji programów szczepień w wielu krajach na świecie nie dają gwarancji bezpiecznego przeprowadzenia targów, tak jak to miało miejsce przed 2020 rokiem.

Przygotowując się do tegorocznych targów, braliśmy taką ewentualność pod uwagę i nie jest to dla nas zaskakująca decyzja. Oczywiście, wszyscy mieliśmy nadzieję, że uda nam się spotkać już w tym roku we wrześniu, bo targi IFA każdego roku prezentują bardzo wysoki poziom i przyciągają uwagę z całego świata. Jednak bezpieczeństwo naszych pracowników, innych wystawców, a także klientów i kontrahentów jest priorytetem. Rozumiemy, że to była trudna, ale odpowiedzialna decyzja, którą w pełni popieramy. Jednocześnie mamy nadzieję, że w 2022 roku nic już nie stanie na przeszkodzie i będziemy mogli po raz 11 zaprezentować się naszym konsumentom z wielu europejskich krajów z jak najlepszej strony – komentuje Alina Jankowska-Brzóska, prezes Amica Handel i Marketing i wiceprezes Grupy Amica.

Międzynarodowa Wystawa Elektroniki Użytkowej i Sprzętu AGD w Berlinie (IFA) to największa tego typu impreza na Starym Kontynencie. Każdego roku przyciąga setki tysięcy osób zarówno z branży, jak i fascynatów technologii użytkowej. Grupa Amica bierze udział w imprezie regularnie od 2010 roku, prezentując najnowsze nowinki technologiczne i umożliwiając odwiedzającym testowanie prototypowych rozwiązań. Dzięki technologii VR goście Grupy Amica mogą także przenieść się z berlińskiej hali targowej prosto do fabryki we Wronkach lub showroomu w Poznaniu.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.