Diament OPZZ oficjalnie wręczony

Jacek Rutkowski, prezes Grupy Amica, otrzymał nagrodę w konkursie Diamenty OPZZ w kategorii Najlepszy Pracodawca. Wyróżnienie to przyznawane jest przez Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych dla najbardziej wyróżniających się w danym roku związkowców, organizacji członkowskich OPZZ oraz pracodawców szanujących dialog społeczny. Nagrodę oficjalnie wręczono w środę, 16 czerwca, we Wronkach.

Konkurs Diamenty OPZZ ma na celu promowanie najlepszych, najbardziej dynamicznych osobowości oraz organizacji zaangażowanych w pracę związkową. Ważną ideą jest również wyróżnienie tych pracodawców, którzy dbają o przestrzeganie praw pracowniczych, bezpieczne warunki pracy i płacy oraz szanują dialog społeczny. Kandydatura prezesa Jacka Rutkowskiego została zgłoszona do konkursu przez Związek Zawodowy Pracowników Amica S.A. w związku z jego propracowniczymi decyzjami podjętymi w trudnym czasie pandemii koronawirusa. Oficjalne wyniki ogłoszono pod koniec 2020 roku, jednak z uwagi na obowiązujące wówczas obostrzenia uroczyste wręczenie nagrody zostało przesunięte na czerwiec 2021 roku.

– Dobre warunki do rozwoju gospodarczego można tworzyć przez nowoczesną produkcję  i wydajność zatrudnienia. Współpracujemy z wieloma pracodawcami na terenie całego kraju, bo budowanie dobrych miejsc pracy daje perspektywę na lepsze życie. Szczególnie doświadczyliśmy tego w 2020 roku, bo prowadzenie dialogu i dbałość o prawa pracownicze jest ważne nie tylko wtedy, gdy dzieje się dobrze, ale także gdy sytuacja zmusza do podejmowania trudnych decyzji. Tym bardziej na uznanie zasługuje to, w jaki sposób z bieżącymi trudnościami radzono sobie w Grupie Amica – wyjaśnia Andrzej Radzikowski, przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych.

Rok 2020 był jednym z trudniejszych w historii Grupy Amica. Tuż po wybuchu pandemii produkcja w fabryce we Wronkach została wtrzymana na dwa tygodnie, a w firmie powstał zespół, który opracował plan działania i wdrożył go w życie w poszczególnych obszarach funkcjonowania firmy.

– Pandemia wymusiła na nas funkcjonowanie w zupełnie nowych i nieprzewidywalnych warunkach. Musieliśmy zmierzyć się z ryzykiem, którego skali i częstotliwości nikt nie był w stanie precyzyjnie oszacować. Priorytetem dla nas w tym okresie było utrzymanie wszystkich miejsc pracy, bo czujemy się odpowiedzialni za naszych pracowników i ich rodziny. To doświadczenie bardzo nas wzmocniło. Dzięki wspólnej pracy i solidarnej postawie wszystkich osób zatrudnionych w Amice przeszliśmy przez ten czas bezpiecznie i z sukcesami, za co jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję – mówi Jacek Rutkowski, prezes Grupy Amica.

Mimo trudności spowodowanych pandemią, Grupa Amica kontynuowała swoją działalność społeczną, rozszerzając ją także o działania związane z walką z koronawirusem. Do placówek medycznych, domów pomocy społecznej, jednostek ochotniczej straży pożarnej w całej Polsce trafiły zarówno niezbędne sprzęty AGD, jak i darowizny pieniężne. Ufundowano także aparaty wspomagające oddychanie, maseczki oraz stroje ochronne dla medyków. Finansowana przez Grupę Amica Fundacja Amicis przekazała tablety dla szkół, które umożliwiają uczniom zdalną naukę.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

png 1,7 MB
png 2,4 MB