Grupa Amica założyła spółkę w Kazachstanie

Hansa Central Asia to nowa spółka Grupy Amica, która będzie rozwijać obecność marki Hansa w całym regionie Azji Środkowej. Centralą dla azjatyckich operacji będzie Kazachstan, gdzie właśnie została zarejestrowana spółka. W 2022 roku firma uruchomi tam magazyn umożliwiający efektywniejsze zarządzanie łańcuchami dostaw oraz lepszą obsługę klientów. Grupa Amica planuje długofalowe inwestycje w tej części świata.

Dotychczas Grupa Amica zarządzała sprzedażą w regionie Azji Środkowej przez struktury w Rosji, a w ostatnich latach z centrali w Polsce. Teraz jednak miejscem operacji dla tego rynku będzie Kazachstan, w którym firma sprzedaje urządzenia AGD pod marką Hansa od ponad 15 lat. Podczas gdy w ostatnim roku największy rynek wschodni, czyli rosyjski, odnotował spowolnienie, to właśnie sprzedaż w Kazachstanie rosła, dając perspektywy na dalszą ekspansję.

– Azja Środkowa to szybko rozwijający się region świata, który nie jest jeszcze nasycony tak jak np. rynek europejski. Inwestycje tam traktujemy bardzo poważnie i długofalowo. Już dziś mamy silną pozycję w samym Kazachstanie, ale obok są takie kraje jak Uzbekistan liczący ponad 30 milionów mieszkańców, czy też trochę mniejsze Kirgistan, Turkmenistan, Tadżykistan i Mongolia. To rynki o dużym potencjale wzrostu, na których można stworzyć dobre warunki do prowadzenia biznesu – zauważa Jacek Rutkowski, prezes Grupy Amica.

Urządzenia pod marką Hansa cieszą się dużą rozpoznawalnością wśród kazachskich konsumentów. Firma jest liderem sprzedaży w segmencie kuchni wolnostojących i wiceliderem w kategorii zmywarek. Zajmuje też czwarte miejsce w sprzedaży piekarników do zabudowy.

– Funkcjonowanie na tym rynku to przede wszystkim duże wyzwanie logistyczne. Dlatego myśląc o dalszym rozwoju, planujemy jeszcze w pierwszym kwartale 2022 roku uruchomienie magazynu, który zwiększy dostępność naszych produktów i umożliwi nam sprawniejszą realizację sprzedaży nie tylko w samym Kazachstanie, ale też w krajach ościennych. Skorzystają na tym zarówno nasi klienci, jak i partnerzy biznesowi w całym łańcuchu dostaw – wyjaśnia Alina Jankowska-Brzóska, prezes spółki Amica Handel i Marketing, należącej do Grupy Amica.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, spółka w 2021 roku po raz pierwszy wprowadziła na rynek Azji Centralnej kuchnie wolnostojące o szerokości 90 cm z żeliwnym rusztem. Takie rozwiązanie wynika ze specyfiki sposobu życia i kultury spędzania czasu. Mieszkańcy Kazachstanu posiadają duże pomieszczenia kuchenne, a podstawą kuchni regionalnej są potrawy o długim czasie przygotowania, które spożywa się głównie w domach, w towarzystwie wielopokoleniowych rodzin.

Hansa to należąca do Grupy Amica marka z ponad 20-letnią tradycją. Jest dziś obecna na większości rynków Europy Wschodniej, części Europy Południowej, a także w Azji Centralnej.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.