Trzy miliony ekologicznych płyt

30 października 2009

Technologia, nowoczesność i bezpieczeństwo - kluczowe filary marki Amica znalazły odzwierciedlenie w ważnym dla niej wydarzeniu.
28 października Jacek Rutkowski, Prezes Zarządu Amica Wronki S.A.
odebrał z rąk Stefana Marca Schmidta, wiceprezesa ds. Marketingu i Sprzedaży Home Tech Schott AG trzymilionową szybę ceramiczną wyprodukowaną przez niemiecki koncern dla fabryki we Wronkach.

Zaawansowane technologicznie szkło ceramiczne produkowane przez Schott jest w Amice wykorzystywane do produkcji kuchni wolnostojących i płyt ceramicznych do zabudowy. Gigantyczna liczba zamówionych w Niemczech szyb pokazuje tempo wzrostu sprzedaży i potrzeb produkcyjnych wronieckiej spółki oraz podkreśla owocną i długotrwałą współpracę Amiki z Schott.

Dzięki wyprodukowanym w zakładach Schott szybom SCHOTT CERAN®, produkty sprzedawane pod marką Amica są nowoczesne i bezpieczne oraz gwarantują długą i niezawodną pracę. Wszystkie posiadają certyfikaty bezpieczeństwa użytkowania, kompatybilności elektromagnetycznej oraz weryfikacji zużycia energii. To ważne. Zarówno w Amice jak i w Schott ogromną wagę przywiązuje się do bezpieczeństwa i środowiska. Wszystkie ceramiczne płyty grzejne Amica są produkowane z zachowaniem najbardziej rygorystycznych norm jakościowych i ekologicznych. Firma posiada nie tylko Certyfikowany System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001, ale także spełnia najbardziej wymagające normy środowiskowe ISO 14001. Jest to możliwe m.in. dzięki szybom SCHOTT CERAN®. Jako jedyne na świecie są produkowane bez użycia metal ciężkich, w tym szczególnie niebezpiecznego dla środowiska arszeniku.

- Dla nas to bardzo istotne. Jeszcze do niedawna zastosowanie arszeniku podczas procesu topienia surowców było koniecznością. Podczas procesu podgrzewania uwalniają się bowiem gazy, powodujące pojawianie się bąbelków w formującym się szkle. Niweluje je właśnie arszenik. Prócz tego jednak jest on także źródłem poważnych zagrożeń dla środowiska i stosowanie go niesie negatywne konsekwencje dla ludzi, zwierząt i przyrody. Z tego właśnie powodu Schott opracował wyjątkową metodę produkcji doskonale pięknego i gładkiego szkła bez zastosowania metali ciężkich i arszeniku. Żadna inna firma na świecie nie posiadła tego sekretu. Szybko doceniliśmy zalety tej metody i dzięki współpracy z Schott dostarczamy użytkownikom przyjazny dla środowiska sprzęt AGD wyposażony w ceramiczne płyty SCHOTT CERAN®- mówi Radosław Czarnecki, Produkt Manager zajmujący się sprzętem grzejnym w Amice.

Rzeczywiście. Takie płyty znajdują się we wszystkich kuchniach wolnostojących oraz płytach do zabudowy produkowanych we Wronkach. Warto bowiem pamiętać, iż o konkurencyjności produktów w branży AGD decyduje dziś już nie tylko postęp technologiczny i wysoka, powtarzalna jakość, ale także niezmiernie istotna ekologia, na którą Amika zwróciła już uwagę przynajmniej trzy miliony razy.