Samsung zapłaci Amice 204,5 mln zł

22 grudnia 2009

22 grudnia 2009 - Amica Wronki podpisała z Samsung Electronics Poland Manufacturing,  (należącą  w  100  proc.  do  koncernu  Samsunga)  warunkową  umowę  sprzedaży  zakładów  produkcji  pralek  i  lodówek.  Ponadto,  obie  spółki  podpisały  umowę  na  dostawę  pralek  i  lodówek  przez południowokoreański koncern na  rzecz Amiki. Dzięki  tej umowie,  wroniecka  spółka będzie mogła sprzedawać produkty w niezmienionym  zakresie  oraz  będzie  mogła  skoncentrować  na  rozwoju  sprzętu  grzejnego.

Po  blisko  rocznych  negocjacjach  południowo-koreański  koncern  Samsung  zdecydował  się  na  pierwszą  inwestycję  w  Polsce.  Jako  swego  partnera  wybrał  Amikę.  Zakłady  z  Wronek  gwarantują  bowiem  niemalże  natychmiastowe  rozpoczęcie produkcji przez Samsunga.

- Dzięki naszym zakładom Samsung znacznie zwiększy sprzedaż na rynku AGD w  Unii Europejskiej. Spełnialiśmy wszystkie kryteria. Począwszy od zawansowanych  technologii,  poprzez  wykwalifikowanych  pracowników  i  strategiczną  z  punktu  handlowego  lokalizację.  Transakcja  ta  nie  oznacza,  że  Amica  rezygnuje  ze  sprzedaży  lodówek  i  pralek. Wspólnie  będziemy  korzystać  z  tych  samych  linii  produkcyjnych  -  wyjaśnia  Jacek  Rutkowski,  prezes  i  największy  akcjonariusz  Amiki Wronki. Nie kryjąc zadowolenia z umowy podpisanej z Samsungiem.

Koreański  koncern  zapłaci  za  dwa  zakłady  Amiki  204,5  mln  zł.  Dodatkowo  Samsung zapłaci za zapasy komponentów do produkcji. Ostateczna umowa w tej  sprawie  powinna  zostać  podpisana  do  końca  marca  2010.    Uzyskane  środki  pozwolą znacząco obniżyć zadłużenie Amiki oraz zostaną przeznaczone na rozwój  sprzętu grzejnego tj. kuchni, płyt indukcyjnych oraz piekarników. Obecnie udział  Amiki w tym segmencie w Polsce wynosi blisko 55 proc.

Amica Wronki po trzech kwartałach tego roku wypracowała w grupie 945,8 mln zł  przychodów ze sprzedaży. W samym trzecim kwartale spółka wykazała 13,2 mln  zł  zysku netto. W 2008 roku  spółka miała 1,24 mld  zł wpływów  ze  sprzedaży i  3,26 mln zł zysku netto.