Wiosenne gotowanie z Amiką

25 marca 2010

Święta wielkanocne tuż za progiem. Nic tak nie buduje dobrego nastroju jak tradycyjne, wielkanocne potrawy. Powinny być on jednak nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mieli okazję się o tym przekonać uczestnicy zorganizowanych przez Amikę warsztatów kulinarnych: Chłodno, ale nie głodno.

 Do przygotowywania potraw użyto produktów schłodzonych uprzednio w lodówkach marki Amica. Uczestnicy spotkania przyrządzali tradycyjne, zimne, świąteczne przekąski pod okiem Agaty Wojdy, szefa kuchni restauracji Mirador. Jednocześnie Anna Lewitt, znany i ceniony dietetyk podzieliła się swoją wiedzą na temat zalet mrożonej żywności, stanowiącej solidną podstawę każdego posiłku.

- Wiosna to świetna pora na zmianę nawyków żywieniowych i zrzucenie przed wakacjami kilku zbędnych kilogramów. By to osiągnąć wcale nie trzeba czekać na nowalijki. Wystarczy wykorzystać doskonale zachowujące wartości odżywcze mrożonki i półprodukty. Od czego w końcu mamy, tak dziś pojemne i nowoczesne lodówki - mówi Zdzisław Wiese  PR Manager Amiki.

Zgromadzeni na warsztatach dziennikarze mieli okazję przygotować a następnie spożyć: śmietankową terynę chrzanową z sałatką z młodych listków sałat w cytrynowym winegrecie, jajka zielononóżki faszerowane musem z pstrąga i rzeżuchy, wiosenne roladki z wędzonym łososiem, ogórkiem i skórką cytrynową oraz tradycyjne, świąteczne dodatki do pasztetów i wędlin, czyli: ćwikłę i konfiturę z czerwonej cebuli. Ucztę zakończono czekoladowymi jajkami z sernikowym musem mascarpone i galaretką pomarańczową.

Spotkanie odbyło się 24 marca w bistro Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie.

 

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.