Piękne i stabilne: ruszty żeliwne w płytach grzejnych

teaser.jpg
01 sierpnia 2011

Przyglądając się rozmaitym sprzętom AGD, ogarniamy spojrzeniem najpierw całość, doceniając wygląd – głównie estetykę i funkcjonalność – a nawet zachwycając się nim, jeśli to wymarzone urządzenie przeznaczone do własnego domu. Po jakimś czasie wzrok skupi się na detalach, które przyciągają uwagę. Na przykład na żeliwnym ruszcie, jeśli akurat jest to płyta grzejna.

26 obecnie dostępnych produktów Amiki wyposażonych jest w ruszty żeliwne. Są wśród nich kuchnie – 13 wolnostojących z linii Platinum, Elegance, Practica, Maxima, Classic oraz Impression; 2 do zabudowy (Integra) oraz 11 płyt grzejnych: gazowych, ceramiczno-gazowych i gazowych na szkle hartowanym.

Ruszty żeliwne, w jakie wyposażone zostały płyty gazowe Amiki, są wytrzymałe, zapewniają dużą stabilność, wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Ładnie też wyglądają, ponieważ zostały zaprojektowane w taki sposób, aby stanowiły również element dekoracyjny w domu. Przypominają w tym wyrafinowane efekty pracy kowala artysty widoczne choćby na kutych ogrodzeniach czy ozdobnych kratach. Jednocześnie bardzo łatwo utrzymać je w czystości, co okazuje się niezwykle praktyczne przy intensywnym użytkowaniu. 

Takie są np. ruszty w pięciu gazowych płytach grzejnych do zabudowy: PG 7211X, PG 7212X, PG 1920X, PG 1921X oraz PMGC 7211X (płyta ceramiczno-gazowa). Wystarczy na nie spojrzeć, aby przekonać się o estetyce, jaką kierowali się ich konstruktorzy. Innego typu ruszty, nie na całej powierzchni, lecz tylko nad poszczególnymi palnikami, mają urządzenia linii PGCZ o powierzchni ze szkła hartowanego: czteropalnikowa płyta PGCZ 6411 i pięciopalnikowa PGCZ 7411. Trzeba przyznać – robią wrażenie!

Współczesne ruszty żeliwne są pomostem między przeszłością a teraźniejszością, i to taką, która coraz śmielej spogląda w przyszłość. Technika przecież wciąż rozwija się pod presją postępu i stale poszukuje nowych rozwiązań, często korzysta z tego, co już zostało sprawdzone i zapewnia osiągnięcie zamierzonego efektu. Ruszty żeliwne będą nam towarzyszyły w kuchni tak długo, jak długo będziemy korzystali z gazu. Dopiero wybór energii elektrycznej lub innych, nieznanych jeszcze dziś źródeł spowoduje ich odejście w przeszłość.

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.