Od lodówki wymaga się oczywiście, aby dobrze chłodziła i zamrażała co trzeba i jak trzeba. Przy okazji może też jeszcze wyglądać, bo patrzy się na nią przecież codziennie, więc lepiej mieć miłe wrażenia, zwłaszcza od rana, gdy sięga się po mleko do kawy, jajka czy masło na chleb. Najlepiej, gdy idealnie pasuje pod każdym względem.
Najnowocześniejszy sprzęt chłodniczy jest już technologicznie bardzo zaawansowany. To prawdziwe centrum kuchenne, które spełnia wiele funkcji, o jakich dawniej nie tylko filozofom się nie śniło. Codzienne życie z lodówką w domu jest już tak oczywiste jak wschód i zachód słońca, choć jeszcze przecież nie tak dawno, w poprzednim pokoleniu, przechowywanie żywności nie było taką sprawą prostą.
Rewolucja przyszła na przełomie XIX i XX wieku, ale naprawdę masowe upowszechnienie sprzętu chłodniczego trzeba liczyć u nas dopiero od czasów już po II wojnie światowej. Najprostsze, niewielkie modele są dostępne zresztą i dziś. Ma je w swej ofercie również Amica, jak choćby linia chłodziarek i zamrażarek Standard. Najprostsze bynajmniej nie znaczy tu prymitywne. To jak najbardziej współczesna, zaawansowana technika. Klasa energetyczna A+, półki z hartowanego szkła, szuflady na warzywa, automatyczne odszranianie i przede wszystkim Anti-Bacteria System, czyli specjalny środek, jaki jest dodawany do materiału, z jakiego wykonuje się wnętrza lodówek, który chroni przechowywane produkty przed pleśnią, bakteriami i mikroorganizmami zagrażającymi zdrowiu człowieka.
Dla osób z większymi potrzebami Amica stworzyła modele z linii Premium. To dwukomorowe chłodziarko-zamrażarki, które oprócz znanego z linii Standard wyposażenia mają wiele nowych, bardzo przydatnych we współczesnej kuchni funkcji. Superchłodzenie i Superzamrażanie przyspieszają procesy obniżania temperatury produktów, tak by jak najszybciej je schłodzić i jak najdłużej zachować ich przydatność do spożycia. No Frost to innowacyjny system obiegu zimnego powietrza, który zapewnia taką samą optymalną temperaturę we wnętrzu całej komory zamrażarki. Z kolei w lodówce dostępny jest Air-System, który zapewnia optymalną temperaturę na każdej półce lodówki. Ponadto dzięki komorze Fresh Zone można przechowywać produkty nawet trzykrotnie dłużej za sprawą temperatury niższej niż w pozostałej części chłodziarki. Funkcja Eco załącza tryb oszczędny, który dobiera odpowiednią temperaturę w chłodziarce, gwarantując niższe zużycie energii. Dla zamrażarki jej odpowiednikiem jest funkcja Oszczędna praca, która załącza się automatycznie, gdy temperatura spada poniżej -18 stopni C. Dzięki obu tym funkcjom lodówki są bardzie ekologiczne i minimalizują zużycie energii elektrycznej.
Gdy spojrzeć na całą linię Premium, na jej szczycie znajduje się FK326.6DFZVX. Pod tymi tajemniczymi symbolami kryje się urządzenie koloru inox, w klasie klimatycznej SN-T, o dużej pojemności chłodziarki (188 litrów) i zamrażarki (90 litrów), wyposażone w sterowanie elektroniczne z wyświetlaczem. Możliwość precyzyjnego ustawienia i kontrolowania temperatury to gwarancja zachowania optymalnych parametrów chłodzenia. Elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem daje pełnię władzy nad lodówką i znacznie ułatwia sterowanie. Pozwala między innymi na wybór opcji szybkiego chłodzenia i zamrażania oraz energooszczędnych funkcji Wakacje i Eco. Łatwość obsługi urządzenia o tak zaawansowanych funkcjach jest tu atutem, który decyduje o jego wysokiej klasie.
Jak widać, Amica produkuje sprzęt dopasowany do różnych potrzeb i odpowiadający zróżnicowanym wymaganiom. Pod jej marką można znaleźć urządzenia przeznaczone zarówno dla osób i gospodarstw ceniących prostotę, łatwość obsługi i niską cenę, jak i tych z bardziej wyrobionymi gustami i jednocześnie zasobnymi portfelami, na których robi wrażenie pełna funkcjonalność i najbardziej zaawansowana technologia. Najważniejsze, by każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie, na swoją miarę.