Dla zwycięzców konkursu Akademia Superprzedszkolaka zostały w lutym zorganizowane z udziałem Amiki warsztaty kulinarne. Zaszczytu tego i wyjątkowej frajdy dostąpiła grupa sześciolatków „Misie” z przedszkola nr 224 w Warszawie.
Pod fachowym okiem kucharza 22 przedszkolaków przygotowywało posiłek, poznając przy okazji zasady zdrowego odżywiania oraz zalety poszczególnych warzyw, owoców i przypraw – w rytm wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Posiłek – trzeba dodać – pełny, czyli składający się z przekąsek oraz dwudaniowego obiadu.
Kulinarne warsztaty przedszkolne nie mogły się oczywiście obyć – tak jak to bywa w prawdziwej kuchni – bez urządzeń Amiki. Dzieci szykujące poszczególne dania mogły więc zobaczyć w akcji zarówno sprzęt do gotowania, który posłużył do przyrządzenia kremu z brokułów, jak i piekarnik, w którym przygotowano dania z indyka. Urządzenia te złożyły się na mobilną kuchnię Amica, dzięki której mali uczestnicy warsztatów mieli okazję przekonać się, że samodzielne przyrządzanie posiłków może być łatwe i przyjemne, a efekt końcowy jest dużo smaczniejszy od wszystkiego, co znało się wcześniej.
Potwierdzeniem zaangażowania wszystkich uczestników były dyplomy Superkucharza oraz upominki od Amiki. Doświadczenie nabyte podczas takich warsztatów i otrzymane pamiątki mogą zaowocować w przyszłości zamiłowaniem do własnych eksperymentów kulinarnych, w których niezbędne okażą się urządzenia zapamiętane z przedszkolnej lekcji.