Lodówka domowym centrum zarządzania

19 sierpnia 2014

W świetle badań zrealizowanych przez GfK Polonia najważniejszym sprzętem w domowej kuchni jest… lodówka. Aż 97 procent badanych deklaruje posiadanie lodówki (i jest to najwyższy wskaźnik), a dla 46 procent jest to najważniejszy sprzęt w gospodarstwie domowym, który z powodzeniem może spełniać rolę domowego centrum zarządzania.

Dzisiejsza lodówka zastąpiła dawną spiżarnię, w której kiedyś przechowywaliśmy produkty. – Można wręcz powiedzieć, że lodówka jest jak matka, która żywi i jednoczy rodzinę – komentuje wyniki badań Anna Kotermanowicz-Siodoś z GfK Polonia. – Od niej się wszystko zaczyna i na niej się kończy. Tu trafiają nie tylko produkty do przygotowania potraw, ale także przechowywane są gotowe dania, których jeszcze nie skonsumowaliśmy – dodaje Anna Kotermanowicz-Siodoś.

W związku z tym świadomość konsumentów odnośnie tego, co jest ważne przy wyborze dobrej lodówki jest niezwykle wysoka. Wiedzą, że ważne są np. takie cechy, jak „No Frost” czy „klasa energetyczna”. Badania potwierdzają, że pojęcie „klasa energetyczna”, choćby z powodu szerszego zastosowania również przy innych kategoriach produktów, jest znacznie lepiej znane i rozumiane – aż 85 procent badanych zetknęło się z nim i potrafi je zinterpretować swoimi słowami. W przypadku lodówki klasa energetyczna odgrywa szczególnie istotną role, gdyż to właśnie to urządzenie zużywa zdecydowanie najwięcej prądu w całym gospodarstwie domowym.

- Badania pokazują, że Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na energooszczędność. Oczywiście patrzą na nią w dużej mierze przez pryzmat swojego portfela. Ale widać też, że po prostu rośnie świadomość ekologiczna polskiego społeczeństwa i że tym samym wpisujemy się w światowy megatrend zrównoważonego rozwoju – mówi Marketing Manager Amiki Krzysztof Rutkowski.

Instytut GfK Polonia przeprowadził badania metodą CAPI – Computer Assisted Personal Interview, na 600-osobowej grupie Polaków w wieku od 25 do 64 lat, którzy w ostatnim roku dokonali zakupu dużego sprzętu AGD i czasie ostatnich trzech miesięcy z niego korzystali.