Mówi się, że Polacy to naród mięsożerców, jednak liczba otwieranych restauracji, a także stałe poszerzanie się asortymentu w działach wegetariańskich i wegańskich pokazuje zupełnie co innego. Zaczynamy dbać o swoją dietę i często bardzo świadomie rezygnujemy z jedzenia mięsa. Czy istnieją jednak dania, które przekonają nawet najzagorzalszych przedstawicieli polskich gustów gastronomicznych? Bo przecież obiad bez mięsa może być naprawdę smaczny i pożywny!
Zdrowe zamienniki mięsa
To prawda, że mięso zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak białko, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2, niacyny i B12. Takie same witaminy możemy znaleźć również w produktach pochodzenia roślinnego. Pestki słonecznika, które są naturalnym lekiem na wysoki poziom cholesterolu poprzez zawarte w nich fitosterole, to idealny przykład. Kolejnym jest biała fasola, tuż po soi (45%) i grochu (25%), zawierająca sporą ilość białka (22%). Dla porównania mięso zawiera go około 13%. Co więcej, warzywo to jest również źródłem witamin z grupy B, które wpływają na nasze samopoczucie, utrzymują pamięć w ryzach i usprawniają nasz proces myślenia. Tofu i tempeh są bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezwierzęcego oraz fosforu, a także wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Kalafior, który ma działanie przeciwnowotworowe, również zasługuje na uwagę. A to tylko niektóre składniki, które z pewnością mogą zastąpić mięso.
Vege pizza
Vege pizza albo inaczej pizza bez mięsa. To propozycja, która jest zdrowa, smaczna i w odróżnieniu od polskiej wersji pizzy na grubym drożdżowym cieście, można ją jeść bez obawy o nadprogramowe kilogramy. Sprawdzi się więc zarówno wśród osób dbających o wagę, jak i tych, które raz na jakiś czas chcą zjeść coś bezmięsnego. Taką potrawę można przygotować przy użyciu kalafiora, a jej wykonanie jest niezwykle proste. Rozpoczynamy od gotowania kalafiora podzielanego na różyczki (ok. 600 gram) przez około 13 minut. Następnie ugniatamy go na puree, dodając jeszcze szklankę startej mozzarelli, 2 jajka, suszone oregano i szczyptę soli morskiej. Rozgrzewamy piekarnik EB7654A+ INTEGRA SOFT do 180°C. Dzięki szerokiemu zakresowi temperatur i funkcji szybkiego nagrzewu zajmie to dosłownie chwilę. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dodajemy ulubione składniki, przykładowo bakłażan, cukinia, karczochy, sos pomidorowy oraz ser mozzarella. Następnie wkładamy do piekarnika, a po około 12 minutach możemy ją wyjąć. Dzięki zainstalowanym w piekarniku EB7654A+ INTEGRA SOFT prowadnicach teleskopowych z funkcją STOP wyjmujemy pizzę bez obaw o poparzenie czy upuszczenie blachy. Po delikatnym ostudzeniu możemy delektować się zdrowym posiłkiem bez mięsa. A to tylko jedna z propozycji wegetariańskich, które mogą w ciekawy sposób zastąpić tradycyjne schabowe i mielone, i przy tym naładować składnikami odżywczymi nasz organizm.
Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach Amica produkuje kuchnie gazowe i elektryczne, a także płyty grzejne. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica zatrudnia ponad 3 tysiące osób.