Trzy świąteczne potrawy w nowej odsłonie

Amica_tradycyjne potrawy w nowej odsłonie_1.jpg
21 grudnia 2019

Smażony karp, bigos i ryba po grecku – trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tych potraw. Czy jednak można zaserwować lżejsze wersje tych dań nie rezygnując z tradycji? Zdecydowanie tak. Wystarczy skorzystać z kilku wskazówek i… technologii, których do gospodarstw domowych dostarczają sprzęty marki Amica.

Gwiazdka tuż-tuż, czas przygotowywania świątecznych przysmaków jest już w pełni. W wigilijnym menu nie może zabraknąć  karpia – najczęściej smażonego, bigosu i ryby po grecku. Te tradycyjne dania możemy również przygotować w nowej odsłonie. Zdrowo, a wciąż bardzo smacznie i do tego oszczędzając dużo czasu.

Karp z piekarnika na parze

Osobom, które nie wyobrażają sobie świąt bez karpia warto zaserwować go w tradycyjnej, jednak mniej kalorycznej wersji – z piekarnika na parze. Użycie odpowiednich przypraw i wcześniejsze przygotowanie ryby zagwarantują doskonały smak (przepis). W pieczeniu karpia idealnie sprawdzi się funkcja FullSteam, która sprawia, że para rozchodzi się równomiernie po komorze piekarnika – dzięki temu każdy kawałek ryby będzie idealnie miękki i delikatny.

Bigos staropolski

Tradycyjny bigos to nadal jedna z najbardziej lubianych świątecznych potraw, która szybko znika ze stołu, dlatego warto przygotować go więcej – koniecznie w dużym naczyniu. Każdy, kto kiedyś gotował bigos, wie, że poza doborem najlepszych składników (przepis) o smaku tego dania decyduje proces gotowania. Ważne, aby cała powierzchnia dna naczynia była równo podgrzewana – wtedy uzyskamy najlepszy smak. A gotowanie jest znacznie przyjemniejsze, gdy nie musimy się martwić, czy garnek zmieści się na polu grzejnym lub czy nie zapomnimy go włączyć w roztargnieniu. Tu możemy liczyć na technologię. Dzięki funkcji Hob&Go płyta Amiki wykryje pole, na którym postawimy naczynie i sama je aktywuje. A w przypadku dużego garnka AutoBridge automatycznie połączy pola. Domownikom i gościom możemy alternatywnie zaproponować lżejszą wersję bigosu – bez mięsa, kiełbasy. Wtedy jednak warto pamiętać o dorzuceniu do garnka większej ilości śliwek, grzybów i przypraw – według własnego uznania.

Pozostaje kwestia zapachu bigosu, który niekoniecznie ma nam towarzyszyć przez cały czas. Okap z systemem Touchless ®, który uruchomimy jednym gestem dłoni, pochłonie nieprzyjemny zapach i zadba o to, żeby domownicy i goście cieszyli się głównie smakiem potrawy.

Czekając na karpia i bigos możemy spędzić czas z rodziną. Dzięki specjalnej aplikacji, umożliwiającej zdalne sterowanie piekarnikiem Amica i innymi urządzeniami podłączonymi do sieci, możemy mieć nad nimi pełną kontrolę z każdego miejsca. Kiedy obróbka termiczna zostanie zakończona, aplikacja nas o tym poinformuje. Brzmi jak święta idealne? Z pewnością mniej pracochłonne.

Seler po grecku

A dla amatorów wprowadzania odrobiny nowości do tradycyjnego menu proponujemy rybę po grecku w nowej odsłonie. Ten przysmak serwowany jest w prawie każdym polskim domu, kiedy przychodzi koniec grudnia. A co gdyby zamienić w przepisie rybę na selerybę? Seleryba to kotlety z selera, które cieszą się coraz większą popularnością i świetnie zastępują główny składnik w rybie po grecku. Taką potrawą na pewno zaskoczymy domowników. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu (przepis), a w końcowym wyścigu z czasem wystarczy podgrzać ją w piekarniku. Jeśli masz piekarnik marki Amica, który nagrzewa się do 150 stopni w 3 minuty, będziesz mieć pewność, że seler po grecku będzie gotowy na czas.

 


Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2018 roku skonsolidowany obrót grupy wyniósł ponad 750 mln EUR.

Amica_tradycyjne potrawy w nowej odsłonie_1.jpg

Amica_tradycyjne potrawy w nowej odsłonie_1.jpg (0,8 MB)

Amica_tradycyjne potrawy w nowej odsłonie_2.jpg

Amica_tradycyjne potrawy w nowej odsłonie_2.jpg (0,7 MB)

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.