Wielkopolskie świętowanie z marką Amica

10 listopada 2020

Listopad to wyjątkowy czas dla mieszkańców Wielkopolski. 11 listopada swoje imieniny obchodzi najpopularniejsza arteria w Poznaniu – położona w samym sercu miasta ulica Święty Marcin. Co ważne, świętowanie nie ogranicza się wyłącznie do jednego dnia. Wielkopolanie przez cały miesiąc zajadają się tradycyjnymi specjałami z rogalami świętomarcińskimi oraz gęsiną na czele. Pochodząca z Wielkopolski marka Amica podpowiada, jak w zaciszu własnego domu przygotować te pyszne dania i… świętować listopad po poznańsku!

Aromatyczna gęsina
Jak mówi stare porzekadło: Na Świętego Marcina najlepsza gęsina. To dlatego w listopadzie w wielu domach (nie tylko tych wielkopolskich) roznosi się niepowtarzalny zapach pieczonej gęsi. Danie nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale wymaga sporych pokładów cierpliwości oraz długiego pieczenia. Rozciągnięty w czasie proces sprawia, że gęś będzie nie tylko miękka, ale też aromatyczna i soczysta.

Gęś pieczemy w domowym piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wyznaczamy na podstawie wagi ptaka. Każdy kilogram tuszki gęsiej wymaga około 45 minut pieczenia. Co ważne, nie nakłuwamy gęsi widelcem. Wówczas wypływają z niej cenne soki, które są esencją smaku. Nie otwieramy też piekarnika przez pierwszą godzinę pieczenia, aby mięso nie stało się twarde. Po tym czasie co jakiś czas polewany mięso tłuszczem, który wytopił się podczas pieczenia w piekarniku.

Pieczenie pełną parą!
Wysuszone na wiór mięso, to już przeszłość! Pieczenie mięsa bywa wyzwaniem – łatwo je przesuszyć, zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z drobiem. Przydatny może okazać się piekarnik z wbudowanym generatorem pary, dzięki któremu wszystkie pieczone potrawy będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Innowacyjny piekarnik do zabudowy Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM wyposażony jest w funkcję FullSteam, która równomiernie dozuje parę w całej komorze piekarnika, dzięki czemu każdy kawałek mięsa jest tak samo idealnie wypieczony i niezwykle soczysty.

Na słodko
Po sycącym obiedzie czas na deser – oczywiście tradycyjny! Rogale świętomarcińskie z białym makiem to słodki specjał, który w listopadzie gości w niemalże każdym wielkopolskim domu. Delikatne ciasto na maśle, duża ilość masy makowej z bakaliami, na wierzch polewa z lukru i garść drobno posiekanych orzechów. I choć piekarnie prześcigają się w rankingach na najlepsze tradycyjne rogale, to nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te przygotowane własnoręcznie!

Piekarnik do zabudowy Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM z systemem Amica BakingPro System® to idealny pomocnik przy domowych wypiekach. Innowacyjny Amica BakingPro System®, gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku, dzięki czemu niezależnie od porcji masz pewność, że wszystkie wypieki będą równo zarumienione i idealnie wypieczone, nawet na kilku poziomach jednocześnie. Ponadto komora jest większa i ma więcej poziomów pieczenia, większe są także blachy, a nowa osłona wentylatora przyspiesza nagrzewanie. Od idealnych rogali dzieli Cię tylko krok!

Prosto, łatwo, przyjemnie
Jak masz otworzyć piekarnik, kiedy w obu rękach trzymasz blachę? Teraz wystarczy, że delikatnie dotkniesz uchwytu a drzwi piekarnika otworzą się same. Z piekarnikiem do zabudowy Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM „gimnastykowanie się” z blachą odchodzi w niepamięć. Funkcja OpenUP!® pozwala na szybkie i bezpieczne otwieranie piekarnika – wystarczy dotknąć uchwyt choćby łokciem, a drzwi piekarnika otworzą się automatycznie.

Doskonałym udogodnieniem domowego gotowania jest wyświetlacz graficzny z asystentem gotowania, w który wyposażony jest piekarniki do zabudowy Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM. Dzięki niemu mamy do dyspozycji aż 25 gotowych programów pieczenia, przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy, dzięki którym wszystkie dania będą zawsze idealnie wypieczone. Oprócz tego możemy dodawać do niego swoje własne programy pieczenia, dedykowane naszym popisowym daniom. Specjalna aplikacja umożliwia także na zdalne sterowanie piekarnikiem. Nowoczesna technologia pozwala na skontrolowanie czasu, temperatury i statusu pieczenia, korzystanie z gotowych programów pieczenia i tworzenia własnych, a także otrzymywania powiadomień o zakończeniu pracy piekarnika.

Świętowanie w poznańskim stylu nie wymaga wielu przygotowań – wystarczy gęś, proste dodatki i świeże rogale świętomarcińskie. To smak wielkopolskiej tradycji, która nie starzeje się, mimo upływu lat. Sprzęt AGD marki Amica ułatwia i uprzyjemnia domowe gotowanie i pozwala skupić się na rodzinie i zaproszonych gościach – bo w końcu we wspólnym świętowaniu najważniejsi są ludzie.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się przemyślanymi, użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Jednym z filarów strategii rozwoju firmy jest inwestowanie w rozpoznawalne marki lokalne. W portfelu grupy znajdują się marki Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia) oraz CDA (Wielka Brytania) i Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na ponad 70 rynkach na świecie ponad 5 milionów urządzeń rocznie. W 2019 r. największy polski producent AGD po raz pierwszy w historii osiągnął roczne przychody przekraczające 3 miliardy złotych.

Amica_2.jpg (0.3 MB)

Amica_1 (2).jpg (0.4 MB)