Mikołajkowe prezenty od Fundacji Amicis

CSR
16 grudnia 2020

Corocznym zwyczajem Fundacja Amicis wspierana przez Grupę Amica obdarowała potrzebujących świątecznymi prezentami. W tym roku przygotowano aż 380 paczek, które trafiły do najuboższych rodzin z powiatów czarkowsko-trzcianeckiego oraz międzychodzkiego.

Nie ma wątpliwości, że zbliżające się Święta będą zupełnie inne niż zwykle. Mimo wyjątkowej sytuacji Fundacja Amicis nie zapomniała o najbardziej potrzebujących i przygotowała mikołajkowe paczki, które uświetnią im nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Paczki pełne zabawek i słodyczy skompletowane z myślą o dzieciach w tym wyjątkowym, przedświątecznym czasie oraz strażacki konwój mikołajkowy –  to już lokalna tradycja, którą zapoczątkowała i wspiera Fundacja Amicis od wielu lat. W tym roku przygotowano 380 paczek, które trafiły do trzech miejscowości: Lubasza, Kwilcza i Kuźnicy Czarnkowskiej. Podarunki przekazano w dniach 7-9 grudnia w oddziałach przedszkolnych zlokalizowanych w wymienionych miejscowościach.

Świąteczne paczki od Fundacji Amicis to realne wsparcie dla najbardziej potrzebujących rodzin z okolicznych miejscowości. Co roku wybieramy te małe i peryferyjne ­– położone daleko od miast, ubogie o stosunkowo dużym bezrobociu. Ta mikołajkowa akcja to nasza tradycja, którą wytrwale pielęgnujemy, bez względu na okoliczności. Zdajemy sobie sprawę, że pandemia koronawisusa, która zdominowała cały 2020 rok, znacznie pogorszyła sytuację materialną wielu rodzin, dlatego cieszymy się, że mimo trudnych czasów, działamy i pomagamy –  w końcu wszyscy zasługujemy na radosne święta – mówi Janina Szablewska z Fundacji Amicis.

W role Mikołajów wcieliły się Panie z Fundacji Amicis oraz strażacy, a każdy odwiedzany oddział przedszkolny w podzięce przygotował świąteczny program artystyczny z kolędami, piosenkami i wierszykami,  które pozwoliły także gościom poczuć bożonarodzeniową magię.

Fundacja Amicis została założona w 2005 r. we Wronkach jako niedochodowa, pozarządowa organizacja pożytku publicznego. Celem Fundacji jest niesienie pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują, tj. dzieciom, ludziom starszym, schorowanym, samotnym i bezdomnym lub uzależnionym. Fundacja pragnie łagodzić ich codzienne troski, pomóc im w rozwiązywaniu podstawowych problemów i dać nadzieję na lepsze jutro. Cele te realizuje udzielając wsparcia finansowego i rzeczowego instytucjom oświatowym, wychowawczym, przedszkolom, domom dziecka, warsztatom terapeutycznym i ośrodkom pomocy społecznej. Wszystkie osoby zaangażowane w działalność Fundacji pracują społecznie. Przy marginalnych kosztach administracyjnych, Fundacja przekazuje prawie 100% środków na potrzeby społeczne. Głównym sponsorem fundacji Amicis jest Grupa Amica.

Mikołajkowe prezenty_Fundacja Amicis_1.JPG (5.9 MB)

Mikołajkowe prezenty_Fundacja Amicis_2.JPG (7.0 MB)

Mikołajkowe prezenty_Fundacja Amicis_3.JPG (7.4 MB)

Mikołajkowe prezenty_Fundacja Amicis_4.JPG (6.3 MB)