Świeżość na dłużej. Nowoczesne funkcje lodówek Amica

1190515 BK323SQW04AN BK32456DFOMAA 5906006905156 internet (2)
26 maja 2021

Jak wskazuje raport Federacji Polskich Banków Żywności, aż 54% Polaków przyznaje się do wyrzucenia żywności z powodu jej niewłaściwego przechowywania. Czy można temu zapobiec? W lodówkach Amica zastosowano szereg funkcji, które nie tyko ułatwią przechowywanie, ale także sprawią, że warzywa czy owoce dłużej pozostaną świeże.

Co najczęściej ląduje w koszach konsumentów? Według wyników raportu “Nie marnuj jedzenia 2021” są to: pieczywo, świeże owoce, miękkie warzywa (sałata, pomidory itp.), wędliny oraz napoje mleczne. To w znacznej większości artykuły, które przechowujemy w lodówkach – a więc w miejscu, które powinno sprzyjać niemarnowaniu wymagających produktów. Nowoczesne funkcje lodówek pozwalają oszczędzić pieniądze, zachować zdrowotne właściwości warzyw, ich smak i wygląd. W chłodziarko-zamrażarce do zabudowy BK3245.6DFOMAA marki Amica znajdziemy szereg rozwiązań i funkcjonalności, które pomogą nam w odpowiednim przechowywaniu żywności.

Prawidłowe przechowywanie

Wiosna i lato to czas, gdy myślimy o odżywianiu inaczej niż zimą. Częściej sięgamy po sezonowe, kolorowe owoce i warzywa, które pojawiają się na targach i na półkach sklepowych. Aby korzystać z ich cennych właściwości, warto nauczyć się je prawidłowo przechowywać. Z pomocą nowoczesnych lodówek marki Amica jest to wyjątkowo intuicyjne i proste!

Często zadajemy sobie pytanie, na której półce ułożyć nasze artykuły spożywcze, by jak najdłużej zachowały świeżość? Artykuły z najkrótszym terminem powinny znajdować się z przodu, aby móc je wykorzystać w pierwszej kolejności. Dolna półka to dobre miejsce dla gotowych dań: zup, sałatek, obiadów, przekąsek. Środkowa część lodówki będzie odpowiednia dla serów, wędlin i kiełbas. Na samej górze umieszczamy produkty mleczne: jogurty, kefiry, nabiał oraz ciasta i desery. Wyższa temperatura sprzyja rozwijaniu się zdrowych bakterii w nabiale, których nasz organizm bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania – mówi Małgorzata Fuszpaniak, menadżer ds. komunikacji kategorii lodówek marki Amica.

Sprzyjające warunki

W lodówkach marki Amica zaprojektowano specjalne pojemniki z suwakiem regulującym wilgotność VitControl, dzięki którym świeże produkty można przechowywać zgodnie z zaleceniami. Warzywa wymagają mniejszej wilgotności, natomiast owoce – większej.

Nie wszystkie warzywa powinno się jednak przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe, a także cebulę, czosnek i ziemniaki lepiej trzymać w chłodnym, przewiewnym miejscu, na przykład w wiklinowym koszyku. Nie lubią one ani zimna, ani wilgoci. Marchewka, seler i czosnek w takim otoczeniu łatwo pleśnieją, a ziemniaki w warunkach chłodniczych stają się słodkie i tracą swoje właściwości odżywcze. Również pomidory trzymajmy z dala od lodówki! Przechowywane tam stracą swoje właściwości i smak.

Większość warzyw lubi jednak chłód.

Aby maksymalnie ułatwić przechowywanie żywności, w lodówkach Amica zastosowaliśmy CoolManagement System, który optymalizuje poziom temperatury i wilgotności. 3-strefowy system chłodzenia umożliwia niezależne ustawienie poziomu temperatur w dolnej szufladzie, komorze chłodziarki i zamrażarce. Szuflada AdaptZone daje możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury w zakresie od -3 do 3 stopni Celsjusza, dostosowanej do potrzeb produktów, które w niej umieszczamy. Rozwiązanie sprawdzi się dla bardziej wymagających produktów, takich jak mięso czy ryby. Wrażliwe produkty znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, smak i zapach, a także wartości odżywcze. Produkty pozostaną dłużej świeże, a my możemy sięgać po zawsze pyszną i świeżą żywność! – mówi Małgorzata Fuszpaniak.

Codzienne użytkowanie lodówek marki Amica ułatwi z pewnością opis znajdujący się na każdej z szuflad. Dotyczy to również zamrażarki. Znajdziemy na nich czytelne informacje w postaci ikon, które zasugerują nam, gdzie umieszczać nasze produkty: mięso, ryby, różne rodzaje owoców warzyw, a także produkty przetworzone.

Bezpieczne mrożenie

Chcąc ograniczyć marnowaną żywność, warto skorzystać z najprostszej metody: mrożenia! Produkty umieszczone w zamrażarce nie tracą swoich wartości smakowych oraz witamin. Najlepsze efekty uzyskuje się przy obniżeniu temperatury poniżej -18°C. Poprzez zamrażanie produktów wydłużamy okres przechowywania aż do 12 miesięcy, a zabieg ten można stosować zarówno do produktów mącznych jak i mięs, wędlin oraz ryb.

 


Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

1190515 BK323SQW04AN BK32456DFOMAA 5906006905156 internet (2)

1190515 BK323SQW04AN BK32456DFOMAA 5906006905156 internet (2) (0.7 MB)

1190515 BK323SQW04AN BK32456DFOMAA 5906006905156 internet (1)

1190515 BK323SQW04AN BK32456DFOMAA 5906006905156 internet (1) (0.7 MB)

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.