Jak pysznie gotować z prostych składników? Dowiedzieli się tego uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Tarnowie Podgórnym koło Poznania. W ramach uroczystego przekazania sprzętu AGD jego możliwości zaprezentowali uznani kucharze zaproszeni przez Ośrodek Wypoczynkowy „Olandia”.
Szkoły branżowe i technika przyciągają coraz więcej młodzieży. Po latach boomu uniwersyteckiego i kształcenia humanistycznego przyszedł czas na zdobywanie przez młodzież konkretnych zawodów.
– Kształcenie młodzieży powinno się odbywać na wielu frontach – mówiła dyrektorka ZST w Tarnowie Podgórnym, Agata Herda – Dlatego staramy się wyposażać pracownie zawodowe w naszej szkole i kształcić w atrakcyjnych, a zarazem potrzebnych zawodach, takich jak na przykład technik robotyk, technik informatyk, technik mechatronik w Technikum, czy też kucharz lub cukiernik w Branżowej Szkole I stopnia. Rozpoczęcie współpracy z Grupą Amica to radość dla naszej szkoły. Mamy nadzieję na inspirujące wspólne przedsięwzięcia.
Nowoczesna pracownia kuchenna tarnowskiej szkoły wzbogaciła się o piekarnik parowy, płytę, okap, zmywarkę, kuchenkę mikrofalową, czajnik i blendery. Przekazanie sprzętów AGD wpisuje się w działalność społeczną Grupy Amica, która w ten sposób wspiera szkoły, szpitale i inne organizacje w Wielkopolsce, gdzie – we Wronkach – mieści się jedna z fabryk producenta.
– Zawsze cieszymy się, mogąc wesprzeć młodzież w nauce. Przekazywane przez nas sprzęty dzięki swojej funkcjonalności są przydatne w nauce zawodów, które młodzi ludzie w przyszłości będą z pasją wykonywać: w cukiernictwie czy gastronomii. Chcemy też, by szkoły były przyjaznym miejscem do nauki, dlatego wspieramy je nie tylko sprzętowo, ale też w innych formach. Dużym zainteresowaniem cieszył się zorganizowany przez nas ostatnio konkurs dla szkół, w którym można było wygrać remont stołówki i sprzęt AGD – powiedział Michał Rakowski, członek zarządu ds. finansowych i zasobów ludzkich Grupy Amica.
Sprzęt AGD został przekazany do pracowni i natychmiast poszedł w ruch! Dwaj znani kucharze: Mikołaj Rey i Paweł Ludek – na stałe współpracujący z Olandią – wraz z dwoma uczniami szkoły przygotowali wspaniałe dania i poczęstowali nimi koleżanki i kolegów z klasy oraz nauczycieli. Z użyciem piekarnika parowego można szybko przygotować na obiad delikatną i sprężystą polędwiczkę upieczoną sous-vide. A co do mięsa? Sezonowa kolorowa marchewka, zielone szparagi, piklowane rzodkiewki i „pęczotto”, czyli pęczak przygotowany jak risotto. Idealne połączenie smaków i ciekawa propozycja na nadchodzący weekend!
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.