W nowym roku rozwijamy cykl warsztatów kulinarnych w showroomie Amica przy ul. Bułgarskiej w Poznaniu. W styczniu i w lutym 2022 roku zaplanowano kolejne spotkania, w czasie których doświadczymy nie tylko nowych smaków. Uczestnicy zajęć poznają tajniki przyrządzania sushi, azjatyckich zup i wegańskich wypieków, a także poznają winiarskie A, B, C.
Akademia Kulinarna Amiki to tematyczne spotkania dla osób, które chcą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Na uczestników czekają przepisy i składniki, z których w ciągu trzech godzin przygotują pyszne potrawy. Nad przebiegiem warsztatów czuwają eksperci, którzy objaśniają poszczególne kroki podczas przygotowania dań.
W czasie dotychczasowych spotkań warsztatowych, uczestnicy poznawali m.in. tajniki kuchni włoskiej, potraw z owoców morza, czy słodkich wypieków. - Mimo zróżnicowanego poziomu uczestników, wszyscy radzili sobie świetnie! Oczywiście osoby z większym doświadczeniem kulinarnym, w obliczu trudniejszych zadań radziły sobie trochę lepiej ze względu na dodatkowe umiejętności techniczne, ale finalnie, wspólnymi siłami program warsztatów był zrealizowany przez każdego, bez wyjątku. W końcu w grupie siła! – podsumowuje dotychczasowe spotkania w showroomie Amica Kacper Sobkiewicz, szef kuchni i restaurator, od kilku lat współpracujący z marką.
W showroomie Amica do dyspozycji adeptów sztuki kulinarnej jest cały wachlarz wielofunkcyjnych sprzętów: od piekarników, przez płyty indukcyjne i okapy po niezbędny w każdej kuchni drobny sprzęt jak miksery i blendery. Pozwala to komfortowo szkolić się i przygotowywać równocześnie różne dania w kilkuosobowych zespołach. - Jestem zwolennikiem pracy zespołowej i cieszę się, że udało mi się w tak krótkim czasie zjednać kursantów i osiągnąć wspólny cel. To duża przyjemność obserwować, jak niezależnie od poziomu wiedzy i fachowości, każdy uczy się czegoś nowego – dodaje Kacper Sobkiewicz.
Pierwsze spotkanie zaplanowano już na początek roku. 13 stycznia odbędzie się warsztat „Winiarskie A, B, C”, podczas którego tajniki wina, jego degustacji i dobierania trunku do potraw przedstawi sommelier i właściciel winebaru Kazimierz Dębicki. 20 stycznia doświadczony sushi master Bartosz Wrzesiński zaprasza na spotkanie poświęcone rozmaitym wariantom sushi. W programie coś dla siebie znajdą również weganie: 27 stycznia Kacper Sobkiewicz poprowadzi warsztat „Bez jaj! Wegańskie wypieki”.
Z kolei w lutym w showroomie Amica odbędą się dwa spotkania kulinarne z Bartoszem Wrzesińskim: 3 lutego uczestnicy będą przygotowywać azjatyckie zupy ramen i pho, a na 10 lutego zaplanowano specjalne, walentynkowe wydanie warsztatów sushi. To doskonały pomysł na walentynkowy prezent dla bliskiej osoby!
Koszt udziału w warsztatach wynosi od 200 do 250 złotych. Zapisy i szczegółowy harmonogram znajdują się na stronie: https://showroom.amica.pl/akademia.
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.