Karnawałowe przyjęcie z winem na wyciągnięcie ręki

zdjęcie 1
14 stycznia 2022

Karnawał spędzany w domu wcale nie musi odbiegać od atmosfery hucznych bali – szczególnie jeśli zadbamy o napoje, które uświetnią przyjęcie. To przecież żaden problem, jeśli posiadamy sprzęt, który zadba o właściwe przygotowanie wina, którym poczęstujemy gości. Chłodziarki do wina marki Amica pomogą zarówno tym, którzy dopiero poznają wino, jak również tym bardziej zaawansowanym.

Amica udowadnia, że aby rozkoszować się lampką ulubionego wina nie potrzeba wizyty w winiarni – wystarczy zaopatrzyć się w nowoczesny sprzęt, dzięki któremu możemy korzystać z domowych zapasów i cieszyć się idealnym aromatem i smakiem wina bez konieczności wychodzenia z domu. Chłodziarki do wina Amica można dopasować do charakteru wnętrza oraz potrzeb użytkownika. W zależności od wybranego modelu pomieszczą od kilku do nawet kilkudziesięciu butelek.

Optymalne warunki = idealny aromat wina

Aby za każdym razem po otwarciu butelki rozkoszować się wyjątkowym smakiem naszych trunków, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Butelek z winem nie powinno przechowywać się w pionie, na drzwiach lodówki, jak to mamy w zwyczaju. Częste otwieranie drzwi tworzy wibracje, które zakłócają proces dojrzewania wina, a także powodują wahania temperatury wewnątrz butelek. Pionowe ustawienie wina wpływa niekorzystnie na jego dojrzewanie i uzyskanie głębi smaku. Jak zatem dbać o nasze wino? W osiągnięciu jego optymalnego aromatu pomoże odpowiednio dobrany sprzęt, w którym wino spokojnie poleżakuje i będzie czekać na nas w odpowiedniej temperaturze do spożycia. Chłodziarki do wina marki Amica odpowiedzą na potrzeby wszystkich domowych koneserów i staną się najlepszą inwestycją na lata.

Ciemno, chłodno, idealnie!

Urządzenie stanie się sojusznikiem nie tylko miłośników klasycznego wytrawnego, czerwonego czy białego wina, ale także różowego lub musującego. Chłodziarki dają możliwość elektronicznej regulacji temperatury w dwóch strefach chłodzenia. Dzięki temu możemy uzyskać odpowiednie warunki przechowywania dla wina białego (w przedziale 7-14°C) jak również dla win czerwonych, które przechowujemy w temperaturze 10-18°C. Im alkohol bardziej wytrawny, tym wyższej temperatury będzie potrzebował.

Jednak temperatura to nie wszystko! Wyschnięty lub rozszczelniony korek i wino niezdatne do wypicia od razu po otwarciu butelki to koszmar każdego profesjonalnego sommeliera. Chłodziarki marki Amica wyposażone są w specjalny wentylator dający możliwość kontroli stopnia wilgotności w komorze wewnętrznej, by utrzymywać go na stałym poziomie. Dbałość o te parametry pozwoli nam zyskać pewność, że wino nie będzie się utleniać i parować - w ten sposób zapobiegniemy rozwojowi bakterii i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.

Chłodziarki do wina Amica wyposażone są w przyciemniane szyby, które niwelując duże ilości światła, tworzą odpowiednią przestrzeń do przechowywania wina. Światło przyspiesza bowiem dojrzewanie i zmienia smak oraz zapach wina – na jego niekorzyść – wytwarzając związki siarki. Podświetlenie LED wewnątrz komory nie emituje do otoczenia ciepła, które mogłoby przyczynić się do rozregulowania temperatury. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę kupując winiarkę? Na materiał, z którego wykonane są półki. Najlepiej jak są drewniane, gdyż podczas wysuwania nie powodują szkodliwych dla wina wibracji, a jednocześnie nadają sprzętowi eleganckiego wyglądu.

Dzięki zastosowanemu kompresorowi i wentylatorowi sprzęt działa cicho i wręcz niezauważalnie. Chłodziarka cały czas pracuje w kuchni lub salonie, a my możemy zapomnieć o jej istnieniu… aż do kolejnego toastu.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

zdjęcie 1

zdjęcie 1 (0.7 MB)