Zbliżająca się wiosna to idealny moment, żeby wprowadzić do swojego menu odżywcze, pełne smaku i witamin dania, których tajniki przekażą eksperci na co dzień współpracujący z pierwszym zespołem poznańskiego Lecha. „Kuchnia dla aktywnych” to nowa odsłona warsztatów kulinarnych w showroomie Amica w Poznaniu. Spotkania zaplanowano na marzec, ale to nie wszystkie propozycje tematycznych spotkań kulinarnych z ekspertami w nadchodzącym czasie.
Wytrawnie i słodko
Akademia kulinarna Amiki to okazja do spotkania z ekspertami, którzy dzielą się swoją wiedzą i przygotowania pod ich okiem sprawdzonych przepisów w kameralnej grupie. 24 lutego odbędą się warsztaty wine pairingu z sommelierem Kazimierzem Dębickim. Uczestnicy spotkania poznają zarówno klasyczne, jak i nowoczesne i mniej standardowe pomysły na dobór wina do dania. Marzec w showroomie zacznie się na słodko – warsztatami pełnymi przepisów na desery z francuskim rodowodem. Podczas spotkania powstaną dwie wariacje klasycznego deseru Paris Brest, który powstał w 1891 roku na cześć wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest – Paris. Pierwsza - z praliną z orzechów laskowych, druga - z pistacjami i malinami.
Więcej witamin, więcej energii!
W czasie, kiedy zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, a do nadejścia wiosny pozostało jeszcze kilka tygodni, warto zadbać o narażony na infekcje organizm i zafundować mu dania z produktów zbożowych bogatych w wartościowe węglowodany oraz błonnik pokarmowy. O tym jak zadbać o odżywczą dietę, która zapewnia maksymalną dawkę energii opowiedzą podczas pierwszych warsztatów pod hasłem „Kuchnia dla aktywnych” Artur Dzierzbicki - szef kuchni KKS Lech Poznań oraz Patryk Wiśniewski – dietetyk i fizjoterapeuta poznańskiego klubu. W roli głównej na talerzu podczas warsztatów 10 marca wystąpią kasze i kiszonki, w tym produkty kiszone, które dopiero zyskują popularność, jak kiszony czosnek czy kiszone cytryny.
Jeszcze więcej tajników z mistrzowskiej kuchni Lecha Poznań będzie można poznać 24 marca, podczas warsztatów śniadaniowych. - Na dobrą formę składa się nie tylko aktywność fizyczna i odpowiednio dobrane treningi. Niezwykle ważne jest również to, co pojawia się na talerzu – energetyczne śniadanie, które pozwoli dobrze zacząć dzień, czy dobrze skomponowany obiad. Podczas warsztatów pokażę uczestnikom jak takie zdrowe i smaczne posiłki przygotować – zapewnia Artur Dzierzbicki.
Kierunek: Azja
Na finał marcowych spotkań kulinarnych w showroomie Kacper Sobkiewicz zaprasza na warsztaty z azjatyckich dań typu street food. 31 marca uczestnicy warsztatów przygotują japońskiego burgera wietnamskie bułki Banh mi, zupę Tom Kha oraz Pad Thai.
Zdobyta podczas warsztatów wiedza i umiejętności pomogą każde z dań z łatwością odtworzyć w domu. W showroomie do dyspozycji gotujących są wielofunkcyjne sprzęty marki Amica, które pozwalają na komfortowe szkolenie: od piekarników, przez płyty indukcyjne i okapy po niezbędny w każdej kuchni drobny sprzęt jak miksery i blendery.
Koszt udziału w warsztatach, w zależności od spotkania, wynosi od 220 do 300 złotych. Szczegóły na stronie: Warsztaty Kulinarne | Amica.
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.