Czerwiec pełen kręglarskich emocji podczas Amica Cup

07 lipca 2022

W czerwcowe weekendy wroniecka kręgielnia zamieniała się w prawdziwą arenę rozgrywek sportowych. Ponad 220 uczestników (wśród nich dzieci i dorośli) zmierzyło się w dwóch niezależnych turniejach (Amica Kids oraz Amica Cup), rywalizując o trofea i nagrody ufundowane przez sponsora tytularnego wydarzeń – Grupę Amica, której pracownicy także wzięli udział w zawodach. Rozgrywkom towarzyszyło mnóstwo radości, serdecznej atmosfery i pozytywnej energii.

Na początku miesiąca, od 3 do 5 czerwca, na kręgielni gościły dzieci do lat 12, aby sprawdzić swoje siły w turnieju Amica Kids. Kilkudziesięcioro zawodników podzielono na dwie grupy wiekowe – do lat 8 i powyżej, dzięki czemu także ci mniej doświadczeni, ze względu na swój wiek, ale utalentowani i pełni zapału młodzi kręglarze, mieli równe szanse na wygraną. W kręglarskich potyczkach wystartowali najmłodsi z Wronek, okolicznych wielkopolskich miejscowości, a także z Ukrainy.

W kategorii do lat 8 zwyciężyli Michalina Pawlak i Filip Krzyżaniak z Sierakowa, natomiast w grupie starszej wśród chłopców na najwyższym stopniu podium stanął Dawid Frąk, również reprezentujący Sieraków. W gronie dziewczynek triumfowała pochodząca z Wronek Maja Zastróżna. W turnieju wystartowało 96 młodych zawodniczek i zawodników.

Amica Cup z wieloletnią tradycją

Po kilkunastu dniach przerwy kręgielnia we Wronkach ponownie stała się miejscem ogólnopolskiego turnieju kręglarskiego. Od 22 do 26 czerwca w ramach Amica Cup, 39 kobiet i 91 mężczyzn z całej Polski, od Brzeska po Wejherowo, stanęło do rywalizacji o tytuły najlepszej zawodniczki i najlepszego zawodnika. Wśród startujących nie zabrakło zarówno kręglarzy zawodowych, jak i tych, którzy uprawiają ten sport amatorsko. Głównym organizatorem wydarzenia był Klub Kręglarski Dziewiątka.

- Kręglarski Amica Cup obok turnieju siatkówki, to już nasza tradycja. Po raz 17, po dwuletniej przerwie, mogliśmy się spotkać, by przez 5 intensywnych dni śledzić zmagania sportowe zawodników. W tym roku z ramienia Grupy Amica w turnieju wystartowało aż 15 pracowników. Jesteśmy z nich bardzo dumni, że nie bali się stanąć do rywalizacji z profesjonalistami i wytrwale reprezentowali naszą firmę, bo wiemy, że było to nie lada wyzwanie – mówi Maciej Krzysztoszek, rzecznik prasowy Grupy Amica.

Zawodnicy oprócz startu indywidualnego, mogli także zgłosić chęć startu w parze męskiej lub żeńskiej. Od środy do soboty odbywały się eliminacje, natomiast w niedzielę był czas na finał, po którym wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce na podium w kategorii mężczyzn wywalczył Bartosz Krug z Sierakowa, a w kategorii kobiet – Anna Piotrowska z Szamotuł. Wśród par najlepsi byli Bartosz Krug i Michał Szulc (Leszno) oraz Anna Piotrowska i Brygida Garczarek (Wronki). Zawodnicy, którzy mieli najwięcej zbitych „dziewiątek”, „ósemek bez króla” i kręgli ze środka, otrzymali zaszczytne tytuły królowych i królów w swoich specjalnościach. Na uczestników czekały także pamiątkowe koszulki z limitowanej edycji z logo turnieju.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Czerwiec pełen kręglarskich emocji podczas Amica Cup 2

Czerwiec pełen kręglarskich emocji podczas Amica Cup 2 (0.2 MB)

Czerwiec pełen kręglarskich emocji podczas Amica Cup

Czerwiec pełen kręglarskich emocji podczas Amica Cup (6.0 MB)