Ekologicznie i energooszczędnie ze zmywarkami Amica

23 września 2022

Wielozadaniowość i energooszczędność – to cechy, które są dziś na szycie listy naszych oczekiwań wobec domowego AGD. Poszukując odpowiednich urządzeń przy wyposażaniu kuchni, warto rozważyć zakup zmywarki. Jej głównym zadaniem jest idealne domycie i dosuszenie naczyń, ale przy okazji może dołożyć się do oszczędności w naszym budżecie. Jakie dokładnie funkcje zmywarki mogą w tym pomóc?

Nie od dziś wiadomo, że podczas zmywania ręcznego wykorzystywane jest aż 10-krotnie więcej wody niż w trakcie pracy zmywarki. Stale udoskonalane sprzęty posiadają coraz więcej prośrodowiskowych funkcji, nie tracąc przy tym na wydajności. Producenci zdają sobie sprawę, że kwestia troski o planetę jest dzisiaj niezwykle istotna z punktu widzenia konsumentów.

Nowoczesne zmywarki wyróżniają się szeregiem funkcji przekładających się bezpośrednio na mniejsze zużycie wody, energii, ale też czasu. Przynoszą również wiele korzyści dla środowiska i portfela oraz pomagają kształtować proekologiczne zachowania wśród wszystkich mieszkańców domu. To niezwykle ważne wskaźniki, szczególnie w czasach, gdy obserwujemy nieustanny wzrost cen i pogarszający się stan planety. Zmywarki Amica dbają po prostu o to, by wszystkim żyło się lepiej i bezpieczniej mówi Małgorzata Fuszpaniak, menadżer ds. komunikacji kategorii.

Zmywarka to dzisiaj wielozadaniowe urządzenie, które pozwoli nam wymyć dziecięce butelki, wyszorować blachy z piekarnika i przypalone garnki, czy umyć miskę psa – a wszystko tak, by nie pozostały na nich nawet ślady bakterii. Jakie funkcje odpowiadają za tak sprawne i skuteczne działanie?

Pełna para na czyszczenie

Idealnie domyte, dosuszone i higienicznie czyste naczynia? Teraz to pewne dzięki zastosowaniu zaawansowanego systemu generowania pary SteamPower Pro, który wykorzystywany jest w procesie mycia dwukrotnie. Pierwszy raz na początku cyklu — rozmiękcza zaschnięte lub mocno zabrudzone naczynia, dzięki czemu efektywność całego cyklu zmywania jest znacznie wyższa. Para użyta drugi raz przed końcem cyklu redukuje bakterie i powoduje, że naczynia są zdezynfekowane, lśniące i lepiej dosuszone.

Klasa energetyczna B

W dobie rosnących cen energii niezwykle istotna staje się kwestia energooszczędności. Zastosowane w zmywarkach rozwiązania gwarantują mniejsze zużycie energii elektrycznej i co się z tym wiąże, niższe rachunki. Oszczędność zużycia energii zmywarki klasy B w stosunku do zmywarki klasy F wynosi aż 39%. Dzięki temu zyskujemy nawet do 125 darmowych cykli zmywania rocznie.

Oszczędność wody

Zmywarki Amica wyposażone są w specjalny zbiornik ReWater Tank o pojemności 1,8 l, który pozwala oszczędzać wodę w każdym cyklu zmywania. Technologia ta polega na wykorzystaniu wody z ostatniego płukania już umytych naczyń do mycia lub płukania wstępnego w kolejnym cyklu. System dba również o higienę – jeśli zgromadzona woda nie zostanie zużyta w ciągu 48 h, zmywarka automatycznie ją usunie.

Pełna dezynfekcja światłem UV

Drobnoustroje, bakterie i wirusy z całej komory zmywarki staną się przeszłością. Wszystko dzięki zastosowaniu technologii o nazwie UV Hygiene Technology. Polega ona na aktywacji promieni ultrafioletowych w różnych fazach mycia i suszenia, które wyeliminują bakterie. Po zakończeniu zmywania i otwarciu drzwi światło UV samo wyłącza się, dzięki czemu korzystanie z tej funkcji jest w pełni bezpieczne.

Skuteczne domywanie naczyń

Jakie to uczucie, kiedy wyjęte ze zmywarki naczynia nie są w pełni domyte? Aby uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji, Amica zastosowała innowacyjną natrysznicę WaterSpinner 2.0 umieszczoną w górnym koszu, posiadającą specjalne osłony na śmigłach. Dzięki temu woda rozprowadzana jest jeszcze precyzyjniej, gwarantując 15% oszczędności czasu, cichą pracę i skuteczniejsze zmywanie aż o 33%.

Większy komfort użytkowania

Każdemu użytkownikowi zmywarki zapewne nie raz zdarzyło się uruchomić program zmywania, po czym znaleźć jeszcze jeden brudny i zapomniany kubek... Dzięki funkcji Add+ nie trzeba zgadywać, czy i kiedy można bezpiecznie dodać naczynia do zmywarki w trakcie cyklu, a jednocześnie można mieć pewność, że zostaną skutecznie umyte. Jeśli na podłodze widzimy migające światło, możemy bez obaw dodać zapomniane naczynia.

Powyższe rozwiązania pokazują, że nowoczesny sprzęt w kuchni odciąży każdego w realizowaniu obowiązków domowych, przyczyni się do obniżenia rachunków za prąd i wodę, a przy tym pozwoli zadbać o przyszłość naszej planety. Układ idealny!

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Ekologicznie i energooszczędnie ze zmywarkami Amica

Ekologicznie i energooszczędnie ze zmywarkami Amica (1.0 MB)