Poznański showroom Amica wypełnił się gwarem dziecięcych rozmów, śmiechem oraz… śpiewem, ale przede wszystkim zapachami przygotowywanych aromatycznych pierogów i prawdziwej włoskiej pizzy. Pod okiem zawodowych szefów kuchni i gwiazd polskiej estrady 22 uczniów z Polski i Ukrainy przeżyło niezapomnianą kulinarną przygodę na warsztatach integracyjnych zorganizowanych przez Amikę.
Wspólne gotowanie może być nie tylko świetną zabawą, ale również wspaniałą okazją do poznania się nawzajem, o czym przekonały się dzieci z Polski i Ukrainy, które 13 września br. uczestniczyły w integracyjnych warsztatach kulinarnych. Radośnie przyozdobiony czerwonymi balonami showroom Amica, z polskimi i ukraińskimi akcentami na stołach, gościł 22 młodych adeptów i adeptek gotowania, którzy z początkiem miesiąca rozpoczęli naukę w jednej z poznańskich szkół podstawowych. Warsztaty poprowadzili szefowie kuchni – Kacper Sobkiewicz, prowadzący włoską restaurację IT. w Poznaniu oraz Davyd Viun z popularnej warszawskiej restauracji Chinkalnia, specjalizujący się w kuchni ukraińskiej i gruzińskiej – a o dobrą atmosferę dodatkowo zadbały dwie rozśpiewane gościnie – Ewelina Lisowska oraz Sylwia Nowak, doskonale znane telewidzom i słuchaczom rozgłośni radiowych.
Z sercem do kuchni
Na start – kuchnia włoska. Każdy z uczestników mógł przyrządzić pizzę z ulubionymi dodatkami. Miłym zaskoczeniem były kształty wyrobionego ciasta – oprócz tradycyjnie okrągłych placków na stołach pojawiały się również pizze w kształcie serca. Gdy były gotowe, dzieci ozdobiły je polskimi i ukraińskimi flagami, aby wyglądały jeszcze piękniej. Po degustacji pizzy nastąpiła część druga, warsztaty poświęcone tradycyjnej kuchni ukraińskiej. Gotowanie rozpoczęło się od przygotowania ciasta na pierogi, następnie wspólnie przystąpiono do lepienia. Zostały przyrządzone dwie wersje – z delikatnym farszem mięsnym i z jagodami. Słodki wariant cieszył się zdecydowanie większą popularnością wśród najmłodszych.
- Warsztaty kulinarne dla młodszych dzieci zawsze są okazją do wspaniałej zabawy, ale przede wszystkim wspólne gotowanie to coś, co bardzo zbliża ludzi do siebie, niezależnie od wieku. Zaczęliśmy od kuchni włoskiej, bo ona mocno związana jest właśnie w tym aspektem: spędzaniem czasu razem, z radością z jedzenia. Natomiast zgłębianie tajników kuchni tradycyjnej, regionalnej, pozwoliło dzieciom zastanowić się nad tym, co je łączy – pierogi są jedną z bardziej popularnych i lubianych potraw zarówno w kuchni ukraińskiej, jak i polskiej – mówi Kacper Sobkiewicz, szef kuchni i prowadzący warsztaty Akademii Kulinarnej Amica.
Pyszna zabawa
Młodzi kucharze i kucharki byli zachwyceni efektami swojej pracy oraz możliwością wspólnego gotowania i jedzenia. Gotowe pierogi dzieci chętnie spakowały i zabrały do domów, by móc poczęstować najbliższych. Na zakończenie warsztatów otrzymały od organizatora booklety z gotowymi przepisami i zabawami kulinarnymi oraz pamiątkowe certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach Amica. Z pewnością nowo nabyte umiejętności przydadzą się jeszcze w przyszłości!
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.