Dar Serca od Fundacji Amicis

CSR
16 stycznia 2023

Ponad 400 świątecznych paczek to bilans przedświątecznej akcji Dar Serca, organizowanej co roku przez Fundację Amicis na terenie województwa wielkopolskiego. Podarunki trafiły do domów pomocy społecznej, uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz osób w potrzebie. Dodatkowo, Fundacja obdarowała prezentami dzieci z lokalnych przedszkoli oraz przygotowała paczki żywnościowe, które łącznie ważyły... blisko półtorej tony.

Dar Serca to organizowana każdego roku świąteczna akcja Fundacji Amicis, której celem jest wsparcie rodzin w trudnej sytuacji życiowej, osób z niepełnosprawnościami czy pracowników instytucji społecznych, w tak szczególnym okresie jak Święta Bożego Narodzenia. W ciągu zaledwie trzech grudniowych tygodni panie z Fundacji oraz przyjaciele organizacji skompletowali łącznie 404 paczki z prezentami i suchą żywnością, które trafiły do uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej we Wronkach, Szamotułach, Połajewie, Lubaszu i Chrzypsku Wielkim, oraz ośrodków pomocy społecznej we Wronkach, Ostrorogu, Trzciance i Nowej Wsi. Kolejne 350 paczek z wędlinami dojechało do wielkopolskich szkół i rodzin w trudnej sytuacji życiowej. Dodatkowo, Fundacja przygotowała 260 paczek prezentowych dla dzieci z przedszkoli w miejscowościach Kwilcz, Dębe, Wrzeszczyna i Lutom. W sumie wartość pomocy przekroczyła 100 tys. zł.

- Każdego roku z wielką wdzięcznością patrzymy na tę akcję i jej efekty. Po raz kolejny mogliśmy wesprzeć osoby, które rzeczywiście są w potrzebie, a także wywołać uśmiech u najmłodszych. W naszym działaniu nie ma przypadku, starannie wybieramy, do kogo ta pomoc powinna trafić, bo wiemy, że potrzeby są ogromne – wyjaśnia Małgorzata Rutkowska z Fundacji Amicis. – Z tego miejsca chciałabym bardzo podziękować Jance Szablewskiej, która z ramienia Fundacji koordynuje całą akcję świąteczną, a także naszym partnerom i ludziom dobrej woli, bez których nie dalibyśmy radę pomagać na taką skalę – dodaje.

Specjalne podziękowania Fundacja kieruje do pracowników firmy Amica, klubu sportowego Lech Poznań, fundacji MagoVox, pracowników Amica International z siedzibą w Aschebergu (Niemcy) oraz do indywidualnych darczyńców.

Panie z Fundacji Amicis nie zapomniały w świątecznym czasie także o dzieciach z rodzin ukraińskich, dla których zorganizowały spotkanie wigilijne we wronieckim domu kultury. Podczas spotkania uczniowie i uczennice z Zespołu Szkół nr 2 im. Konarskiego we Wronkach przygotowały specjalny program artystyczny.

Wcześniej natomiast Fundacja wsparła pracowników ochrony zdrowia. Ponad 80 pielęgniarek i pielęgniarzy, salowych, a także innych osób, które na co dzień sprawują opiekę nad pacjentami, otrzymało wybrane przez siebie urządzenia marki Amica, takie jak blendery, parowary, sokowirówki, czajniki itp. Równolegle, Fundacja Amicis, Grupa Amica i fundacja Magovox sfinansowały zakup mebli do recepcji pododdziału Chirurgii Ogólnej i Naczyń Szpitala Klinicznego im H. Święcickiego.

Fundacja Amicis została powołana do życia w 2005 roku. Wspiera przedszkola i szkoły, domy opieki społecznej, a także szpitale, szczególnie w małych miejscowościach. Przekazuje środki finansowe na realizację różnych projektów oraz darowizny w formie sprzętu AGD marki Amica. Fundacja pomaga również osobom pokrzywdzonym przez los i znajdującym się w potrzebie. Organizację tworzy grupa pań, które działają w niej społecznie. Grupa Amica od samego początku jest głównym sponsorem Fundacji, a jej pracownicy i strażacy z OSP Amica wspierają panie z Fundacji w społecznej działalności.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Dar Serca od Fundacji Amicis 04

Dar Serca od Fundacji Amicis 04 (0.1 MB)

Dar Serca od Fundacji Amicis 01

Dar Serca od Fundacji Amicis 01 (1.2 MB)