Jak przyrządzić rozgrzewające azjatyckie zupy, które ożywią klimat nawet w najchłodniejsze dni? A może jak upiec tradycyjnego amerykańskiego indyka z okazji Święta Dziękczynienia? To tylko niektóre z propozycji, które czekają na uczestników jesienno-zimowych warsztatów Akademii Kulinarnej Amica. Od września w showroomie Amica na poznańskim Enea Stadion będzie można poznać tajemnice gotowania potraw z całego świata. Zapisy już trwają.
Nowy sezon Akademii Kulinarnej Amica zbliża się wielkimi krokami. Już od 28 września br., poznaniacy znowu będą mogli skosztować prawdziwej eksplozji smaków i aromatów. Pod okiem szefów kuchni popularnych lokali gastronomicznych, uczestnicy spotkań wybiorą się w kulinarną podróż po Europie, Azji oraz Stanach Zjednoczonych! Każde spotkanie to około 3 godzin wyśmienitej zabawy. Obecnie trwają zapisy na warsztaty odbywające się od września do grudnia 2023 roku.
Na start kulinarna podróż do odległej Azji
Wrzesień i październik upłyną w showroomie Amica pod znakiem kuchni azjatyckiej. Jej miłośnicy najpierw poznają wietnamski street food, który przeniesie ich prosto do Hanoi, a następnie zgłębią sekrety kuchni japońskiej i tego, jak przygotować doskonałe sushi. Po drodze, szybki przystanek w Gruzji, a wraz z nim możliwość wypróbowania m.in. słynnego Chaczapuri oraz Chinkali z mięsem. Zwieńczeniem tej azjatyckiej przygody będą warsztaty z przygotowania rozgrzewających zup takich jak miso ramen, sarawak laksa oraz tom yum gai.
– Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna, tak samo jak kontynent – wypełniony różnymi kulturami, historiami i ludźmi. Właśnie dlatego, jest ona dla gastronomii niekończącym się źródłem inspiracji i kulinarnych trendów. Jej sekret tkwi jednak w odpowiednich składnikach – świeże produkty, zioła i przyprawy są niezbędne do osiągnięcia pikantnych, słodkich lub kwaśnych smaków. – tłumaczy Patrycja Lan Le Thanh, twórczyni i prowadząca warsztatów poświęconych m.in. streetfoodowi w Wietnamie. – My również nauczymy się komponować dania w taki sposób, aby składniki nadały im niepowtarzalnego, orientalnego smaku i aromatu – dodaje.
Przygotowania do sezonu świątecznego
W listopadzie i grudniu, uczestnicy warsztatów ponownie ruszą w daleką podróż, tym razem jednak do Stanów Zjednoczonych. Spotkanie poświęcone słynnemu Thanksgiving Day będzie okazją do spędzenia dnia w klimacie Deep South oraz zapoznania się z przygotowaniem tradycyjnych potraw takich jak chociażby kultowy indyk dziękczynny.
– Potrawy z okazji Święta Dziękczynienia są niezwykle charakterystycznym elementem amerykańskiej kultury, który od wielu lat doskonale znany jest również w Polsce. Właśnie dlatego, podobnie jak mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, w ostatni czwartek listopada wspólnie podziękujemy za wszystko, co dobre w naszym życiu. A przy okazji skosztujemy tradycyjnego indyka z amerykańskim gravy czy też pikantnych Buffalo Wings, a na dokładkę podzielimy się aromatycznym Pumpkin Pie – zdradza Tomasz Rzeźnik, prowadzący spotkania w tematyce kuchni amerykańskiej.
A skoro już o świętach mowa, to w ostatnim miesiącu roku nie może zabraknąć warsztatów poświęconych tradycyjnej kuchni wigilijnej. Jest to doskonały moment na podarowanie bliskim prezentu w postaci voucheru upominkowego na warsztaty, aby wspólnie spędzić czas nad przygotowaniami wigilijnego barszczu, uszek z grzybami, śledzia w przyprawach korzennych czy też tarty makowej z konfiturą pomarańczową. Warto wspomnieć, że voucher upominkowy może zostać podarowany nie tylko w formie prezentu świątecznego, ale również przy wielu innych okazjach.
Szczegóły dotyczące zapisów na warsztaty wraz z relacjami z poprzednich wydarzeń znajdują są na dedykowanej stronie: Warsztaty Kulinarne | Amica.
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.