Przechowywanie jedzenia latem: praktyczne porady, jak ograniczyć marnowanie żywności od Amica

Amica
25 lipca 2024

Lato to czas, kiedy mamy dostęp do największej ilości świeżych warzyw i owoców, które powinny stanowić nieodłączny element naszej diety. Niewłaściwe przechowywanie tych produktów może jednak prowadzić do ich szybkiego zepsucia, co skutkuje marnotrawstwem jedzenia, niepotrzebnymi wydatkami oraz negatywnym wpływem na środowisko. Amica, lider w produkcji nowoczesnych sprzętów AGD, przygotowała zestaw praktycznych wskazówek, które pomogą przedłużyć świeżość warzyw i owoców, minimalizując straty.

Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności wskazuje, że 56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia w domach. W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności, z czego konsumenci odpowiadają za 60 proc. wyrzucanego jedzenia. Oznacza to, że średnio, każdy z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności. Najczęściej marnowane są owoce, warzywa, pieczywo oraz wędliny.

Praktyczne porady na lato (i nie tylko)

  1. Planowanie posiłków i zakupów.

Ten punkt wydaje się banalny, ale jest kluczowy przy ograniczaniu wyrzucania jedzenia. Jedni będą planowali posiłki z tygodniowym wyprzedzeniem, inni np. co trzy dni. Jeśli nie mamy takiego nawyku, można zacząć od planowania na dwa dni. Za każdym razem należy zaplanować wszystkie posiłki na najbliższe dni, sprawdzić, które produkty mamy w domu i na podstawie tej wiedzy przygotować listę zakupów. Takie podejście pomoże nam także skontrolować, co i w jakich ilościach jemy. Jest to szczególnie pomocne, gdy chcemy zadbać o sylwetkę lub po prostu zdrowe odżywianie. Z pewnością okaże się to także zbawienne dla naszego portfela.

  1. Dzień gotowania z tego, co zostało

Mimo planowania, często zostają nam jakieś dania lub produkty. Raz na jakiś czas warto zaplanować dzień, w którym przygotujemy danie tylko z tego, co mamy w domu. Pobudzi to kreatywność i zmusi do próbowania nowych dań i pozytywnie wpłynie na umiejętności kucharskie.

  1. Zapasy, przetwory i mrożenie

Jeśli nie lubisz gotować codziennie, można przygotowywać większe porcje i odpowiednio je przechowywać. Tutaj możemy mrozić, wekować, a wiele dań z powodzeniem wytrzyma nawet kilka dni w lodówce. Wiele osób nie wie, że mrożeniu doskonale poddaje się np. masło, biszkopty, serniki, babki a nawet torty. Z warzyw to marchewka, brukselka, groszek, jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa czy bób.

  1. Odpowiednie przechowywanie

Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty powinny być przechowywane w lodówce. To m.in. ziemniaki, pomidory, dynie, ogórki, cukinie, bakłażany, papryka czy warzywa strączkowe. Także owoce tropikalne, jak mango, pomarańcze, banany i cytryny nie powinny być przechowywane w niskiej temperaturze.

Warto też utrzymywać porządek, aby zapewnić przepływ powietrza między produktami, a produkty z krótkim terminem przydatności trzymać najbliżej drzwi, by brać je w pierwszej kolejności.

Aby przechowywanie warzyw i owoców było łatwiejsze i bardziej efektywne, warto zainwestować w odpowiedni sprzęt AGD. Przy wyborze lodówki zwróć uwagę na kilka kluczowych funkcji, które pomogą utrzymać świeżość produktów na dłużej:

  • Kontrola wilgotności: funkcja, która pozwala dostosować poziom wilgotności do przechowywanych produktów, np. warzyw i owoców, dzięki czemu dłużej pozostają świeże.
  • Stabilność temperatury: ważne, aby lodówka miała systemy zapewniające stabilną temperaturę, co minimalizuje ryzyko szybkiego psucia się jedzenia.
  • Brak szronu: technologia No Frost eliminuje konieczność rozmrażania lodówki, co zwiększa komfort użytkowania.
  • Szybkie schładzanie i zamrażanie: funkcje, które pozwalają szybko schłodzić lub zamrozić produkty, co jest szczególnie przydatne w letnie dni.

Amica oferuje nowoczesne technologie, które wspierają właściwe przechowywanie żywności. Lodówki Amica wyposażone są m.in. w NanoFresh, który oczyszcza powietrze w lodówce i redukuje związki przyspieszające rozkład żywności oraz TotalNoFrost, zapewniający stałą kontrolę wilgotności, co oznacza brak szronu. Dodatkowo, pojemnik VitControl z regulacją wilgotności pozwala dostosować warunki przechowywania do rodzaju produktów, a szuflada AdaptZone umożliwia regulację temperatury w zakresie -3 do +3°C, co jest idealne do przechowywania warzyw i owoców. Dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii, możemy zachować smak, aromat i właściwości odżywcze warzyw i owoców na dłużej.

  1. Miejsce ma znaczenie

Prawidłowe układanie produktów w lodówce nie tylko pomaga w utrzymaniu porządku, ale także wpływa na świeżość i trwałość żywności.

Górna półka lodówki to miejsce, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna. Idealnie nadaje się do przechowywania produktów, które nie wymagają bardzo niskich temperatur. Są to: gotowe potrawy, produkty mleczne (sery, jogurty, śmietana), a także dżemy i konfitury.

Środkowa półka ma nieco niższą temperaturę niż górna, co sprawia, że jest idealna do przechowywania wędlin oraz białych serów i twarożków. Tutaj też z powodzeniem można przechowywać gotowe potrawy, zwłaszcza zupy.

Dolna półka jest najchłodniejszym miejscem w lodówce, co czyni ją idealną do przechowywania produktów, które szybko się psują. Są to świeże mięsa i ryby (w szczelnych pojemnikach).

Szuflady są zaprojektowane specjalnie do przechowywania warzyw i owoców. Mają wyższą wilgotność, co pomaga w utrzymaniu świeżości produktów: warzywa (najlepiej luzem lub w papierowych torebkach, aby zapobiec kondensacji), a owoce (niektóre, jak jabłka, mogą być przechowywane luzem, inne, jak jagody, lepiej przechowywać w plastikowych pojemnikach).

Drzwi są najcieplejszą częścią lodówki. Są one odpowiednie do przechowywania produktów, które są mniej podatne na psucie: napoje (soki, mleko, woda), przetwory (ketchup, musztarda, sosy), masło i margaryna.

Warto też skupić się na opakowaniach. Używaj plastikowych pojemników do przechowywania produktów, które mogą wyciekać lub mają silny zapach, np. ryb i mięsa. Warzywa i owoce przechowuj w papierowych torebkach, aby zapobiec kondensacji i przedłużyć ich świeżość. Utrzymuj temperaturę lodówki na poziomie około 3-5°C. To optymalna temperatura, która zapobiega psuciu się jedzenia, jednocześnie nie zamrażając go.

  1. Podziel się

Nie zapominajmy również o dzieleniu się jedzeniem z rodziną, znajomymi czy sąsiadami. W mediach społecznościowych znajdziemy wiele grup sąsiedzkich, na których można oddać lub wymienić to, co masz w domu na inny interesujący cię produkt.

Dzięki tym prostym poradom oraz odpowiednio dobranym sprzętom AGD, każdy z nas może przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności, oszczędzając jednocześnie czas i pieniądze.


Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego i jedna z najcenniejszych polskich marek, z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia prawie 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 4 milionów urządzeń rocznie.

Amica

Amica (0,6 MB)

Amica

Amica (0,7 MB)

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.