Poziom zużycia energii elektrycznej różni się w zależności od pory roku. Wczesna jesień jest tym okresem, w którym widoczne są pierwsze wyraźne wzrosty na rachunkach. Ich przyczyn należy szukać nie tylko w ogrzewaniu czy oświetleniu, lecz także zwiększonej potrzebie korzystania z urządzeń grzejnych. Jak jednak pokazuje marka Amica, płyty indukcyjne i piekarniki nie muszą nadmiernie obciążać domowego budżetu. Wszystko dzięki nowoczesnym funkcjom i energooszczędnym technologiom.
Aromatyczne zupy, sycące dania jednogarnkowe, pyszne sosy na bazie leśnych grzybów lub sezonowych warzyw – to tylko kilka pomysłów na wykorzystanie darów jesieni. Aby wydobyć smak niektórych produktów, konieczne jest ich gotowanie na wolnym ogniu. Regularne przyrządzanie ulubionych potraw nie musi jednak oznaczać wysokich rachunków za prąd.
Płyty indukcyjne marki Amica zużywają do 40% mniej energii w porównaniu do płyt ceramicznych. Dzieje się tak, ponieważ technologia indukcyjna nagrzewa jedynie naczynia – urządzenia dostosowują wielkość pola grzejnego do powierzchni dna garnka lub patelni. Oznacza to, że niemal 100% generowanego ciepła zostaje spożytkowane na ugotowanie lub podgrzanie posiłku. Takie rozwiązanie jest przyjazne środowisku, a ponadto pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Dodatkowe ułatwienie podczas przyrządzania posiłku zapewniają programy gotowe, które dostosowują moc grzania do specyfiki konkretnego produktu. Wystarczy wybrać odpowiednią opcję na panelu, a pole grzejne osiągnie i utrzyma temperaturę idealną do topienia masła i czekolady (40°C), podgrzania zupy lub sosów (70°C), a także ugotowania makaronu lub ryżu (90°C).
Poza zupami okres jesienny kojarzy się również z wypiekami – idealnym dodatkiem do kawy lub rozgrzewającej herbaty. Naturalnym skutkiem częstego pieczenia jest zabrudzony piekarnik. Kawałki ciasta lub drobinki tłuszczu wpływają na smak kolejnych potraw, dlatego tak ważne jest systematyczne czyszczenie wnętrza urządzenia. Czy czynność tę można wykonać w sposób przyjazny planecie? Z pewnością nie przy użyciu agresywnych środków chemicznych, które wpływają negatywnie zarówno na środowisko, jak i zdrowie. Mogą również na długo pozostawiać nieprzyjemny aromat i skutecznie odebrać przyjemność z jedzenia.
Problem ten rozwiązuje funkcja czyszczenia pyrolitycznego, w którą wyposażone są eko piekarniki marki Amica. Pyroliza przebiega w temperaturze 480°C, co skutkuje wypaleniem wszystkich zabrudzeń na pył. Proces ten jest całkowicie bezpieczny. W trakcie jego trwania, ze względu na wysoką temperaturę, drzwi piekarnika pozostają zablokowane i nie można ich otworzyć do momentu, aż temperatura we wnętrzu osiągnie bezpieczny poziom. Pył pozostały po czyszczeniu pyrolitycznym wystarczy usunąć przy pomocy zwykłej gąbki lub ściereczki, bez konieczności użycia jakichkolwiek detergentów. To zatem proste, wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które pozwala na dodatkowe oszczędności – koszt jednego cyklu to zaledwie kilka złotych, czyli kilkukrotnie mniej niż cena detergentu.
Mało kto wyobraża sobie jesień bez rozgrzewającej zupy, sycącego dania głównego i wypieków pachnących cynamonem. Ich regularne przyrządzanie nie musi oznaczać gwałtownego wzrostu kwot na rachunkach za prąd. Dzięki nowoczesnym technologiom i funkcjom urządzeń marki Amica jesienne gotowanie może być tańsze, szybsze i przyjazne środowisku.
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego i jedna z najcenniejszych polskich marek, z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia prawie 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 4 milionów urządzeń rocznie.