Amica w II kw. 2018: rosną przychody, marże nadal pod presją

logo-amica-2.png
03 września 2018

Amica, największy polski producent dużego AGD, ma za sobą kolejny okres sprawozdawczy z rosnącą skalą działalności, która przekłada się na rekordowe 2.774,4 mln PLN skonsolidowanych przychodów za ostatnie cztery kwartały. W samej pierwszej połowie bieżącego roku Grupa Amica zaksięgowała 1.319,3 mln PLN przychodów, co oznacza wzrost o 10% w ujęciu rok do roku.

- Jest to efekt konsekwentnej ekspansji geograficznej i produktowej Grupy Amica, które przełożyły się na wzrost sprzedaży we wszystkich regionach, szczególnie w Europie Zachodniej i na południu kontynentu. W szczególności w ujęciu rok do roku pozytywnie na przychody wpłynęło konsolidowanie od II kw. 2017 roku francuskiej spółki dystrybucyjnej Sideme, której przejęcie sfinalizowaliśmy pod koniec marca zeszłego roku – komentuje Wojciech Kocikowski, Wiceprezes Zarządu ds. Finansowych w Amica S.A.

Niestety, marże znalazły się kolejny kwartał pod presją. To efekt m.in. konsolidowania kosztów przejętej spółki Sideme, wzrostu cen nabywanych towarów i kosztów ich transportu, a także wzrostu kosztów produkcji, w tym wynagrodzeń. Co więcej, negatywnie na marże wpłynął również wzrost udziału towarów w miksie produktowym, które z zasady charakteryzują się niższymi marżami. Jednocześnie przed rokiem wsparciem dla wykazanej rentowności było jednorazowe przeszacowanie wartości zapasów produktów. W rezultacie w całym pierwszym półroczu Grupa Amica wypracowała 367,2 mln PLN zysku brutto na sprzedaży (+1% rdr), co oznacza spadek marży na tym poziomie o 2 pkt. proc., do 27,8%. Wynik EBITDA zniżył się o 17% rdr, do 84,0 mln PLN, co oznacza spadek marży na tym poziomie o 2 pkt. proc. do 6,4%. W tym samym tempie zniżyła się marża zysku operacyjnego - do 4,4%, 578 mln PLN. Wypracowany zysk brutto spadł o 18% rdr, do 52,2 mln PLN.

- Cieszą nas efekty oszczędnościowe zautomatyzowanego magazynu wysokiego składowania przy fabryce we Wronkach, jak również pozytywnie oceniamy efekty uruchomionych inicjatyw proefektywnościowych i prowadzonej polityki cenowej. Niemniej, w minionym półroczu przeważyły czynniki o charakterze negatywnym, a wypracowane wyniki znalazły się poniżej naszych oczekiwań – mówi Wiceprezes Wojciech Kocikowski.

Warto zauważyć, że Grupa Amica, realizując ekspansję sprzedażową oraz prowadząc znaczne inwestycje we wzrost mocy produkcyjnych, stabilnie utrzymuje bezpieczne wskaźniki zadłużenia i płynności. Na koniec marca posiadała blisko 45 mln PLN gotówki i jej ekwiwalentów, a wskaźnik zadłużenia netto wobec EBITDA LTM pomimo przejściowego wzrostu długu po przejęciu Sideme i spadku wyniku EBITDA znajduje się na bezpiecznym poziomie - poniżej 1,4x.

O Grupie Kapitałowej Amica

Amica to największy polski producent sprzętu gospodarstwa domowego i jedna z najbardziej uznanych polskich firm notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W swojej ofercie posiada pełną gamę urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się jakością, wyglądem i innowacyjnością.

Spółka generuje ponad 70% skonsolidowanych przychodów dzięki sprzedaży na ponad 50 rynkach zagranicznych. Strategia HIT2023 zakłada osiągnięcie około 5 mld PLN przychodów ze sprzedaży i wygenerowanie 9% marży EBITDA w roku 2023.

Amica jest laureatem wielu prestiżowych nagród, zarówno polskich, jak i międzynarodowych, m.in. Nagrody Gospodarczej Prezydenta Rzeczypospolitej czy Red Dot Design Award: Best of the Best. Wśród portfolio marek Grupy Amica Wronki znajdują się także zagraniczne marki Gram, Hansa i CDA. Prezes Jacek Rutkowski został uhonorowany w marcu 2016 r. tytułem Prezesa Roku w ramach konkursu „Byki i Niedźwiedzie” Gazety Giełdy „Parkiet”.