Kombatanci docenili wsparcie Grupy Amica i jej prezesów

17 listopada 2021

Marcin Bilik, wiceprezes Grupy Amica, został wyróżniony Kombatanckim Krzyżem Pamięci. Odznaczeniami dekorowano podczas obchodów Narodowego Święta Niepodległości w powiecie szamotulskim, ale zainteresowanie tematyką niepodległościową i weteranami, którym zawdzięczamy polską niezawisłość, nie jest ze strony producenta AGD okazjonalnym. Firma wspiera organizacje kombatanckie z Wronek i Szamotuł na co dzień.

12 listopada Szkoła Podstawowa w Otorowie gościła działaczy, a także osoby współpracujące z szamotulskim kołem Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych w Szamotułach. Uroczystemu spotkaniu towarzyszyło hasło „Wolność nie jest dana raz na zawsze”. Przypominano poświęcenie tysięcy Polek i Polaków, którym zawdzięczmy wolną Polskę. Znaczenie dawnych czynów dla dzisiejszej niepodległości omówił w okolicznościowym wykładzie prof. Andrzej Stelmach, dziekan Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Adama Mickiewicza. Pieśni patriotyczne śpiewali przedstawiciele wszystkich pokoleń - uczniowie miejscowej szkoły, Zespół Folklorystyczny „Szamotuły”, a także druhowie ze starszyzny Hufca Związku Harcerstwa Polskiego w Poznaniu. Żołnierskiego klimatu dopełnił poczęstunek - oczywiście grochówka i odśpiewana wspólnie na zakończenie Rota.

Koło ZKiBWP RP, które było współorganizatorem spotkania, wykorzystało je do uhonorowania Kombatanckimi Krzyżami Pamięci tych, którzy wspierają jego działalność. W gronie wyróżnionych, obok między innymi starosty szamotulskiego Beaty Hanyżak oraz prof. Andrzeja Stelmacha, znalazł się Marcin Bilik, wiceprezes Grupy Amica ds. Operacyjnych. Odznaczenia wręczał prezes Wielkopolskiego Zarządu Wojewódzkiego ZK RP i BWP w Poznaniu, Mirosław Grzędowski.

– Od lat jestem członkiem wspierającym koła w Szamotułach i z uznaniem patrzę na jego działalność – mówi Marcin Bilik Jesteśmy winni wdzięczność najstarszym członkom tej organizacji, którzy walczyli z faszystowskim okupantem podczas drugiej wojny światowej, a także zrzeszonym w tej organizacji zesłańcom i dawnym więźniom politycznym. Dzięki Związkowi, w którym z konieczności coraz częściej działają także osoby nie pamiętające wojen, pielęgnowana jest pamięć o niepodległościowych zasługach i bohaterskich czynach naszych ojców. Wspólnie z zarządem pamiętamy również o tym, by cegiełkę do tego ocalania od zapomnienia dokładała także nasza polska firma.

Kombatancki Krzyż Pamięci przyznano również prezesowi Grupy Amica Jackowi Rutkowskiemu, który przyjmie odznaczenie przy kolejnej podobnej okazji. Ponadto w ostatnim czasie za wsparcie ze strony firmy dziękowało też oficjalnie podczas swojej uroczystości drugie z kół działających w powiecie szamotulskim – wronieckie.

Zdjęcia: Magda Prętka, Głos Wielkopolski.