Grupa Amica nagrodzona EkoSymbolem 2022 za inwestycje ograniczające negatywny wpływ na środowisko

06 grudnia 2022

Grupa Amica otrzymała wyróżnienie EkoSymbol przyznawany przez redakcje „Monitora Rynkowego” oraz „Monitora Biznesu”. Kapituła doceniła inwestycje Grupy związane z zaangażowaniem w kwestie zrównoważonego rozwoju, odpowiedzialności społecznej oraz ekologii. W imieniu firmy nagrodę odebrał Robert Stobiński - członek zarządu ds. cyfryzacji, logistyki i zarządzania towarami.

„Nagroda dla tych, którzy zmieniają świat na lepsze” – to myśl, która każdego roku towarzyszy kapitule Programu Symbol podczas przyznawania wyróżnień laureatom. W dobie zmian klimatycznych oraz związanych z nimi wyzwań, firmy i organizacje przykładają coraz większą uwagę do kwestii zrównoważonego rozwoju, redukcji emisji dwutlenku węgla oraz minimalizowania wpływu na środowisko naturalne. EkoSymbol przyznawany jest w uznaniu działań oraz inwestycji (zrealizowanych jak i tych w trakcie), uwiarygadnia pracę i wysiłek na rzecz ekologicznej odpowiedzialności biznesu. Laureaci programu stanowią elitarne grono ekspertów wyznaczających nowe standardy w wielu dziedzinach gospodarki czy nauki.

Podczas tegorocznej edycji jedną z wyróżnionych firm w kategorii „EkoSymbol 2022” została Grupa Amica, która sukcesywnie inwestuje w rozwiązania mające na celu ograniczenie wytwarzanego śladu węglowego. Wśród nich można wymienić m.in. budowę kogeneracji gazowej, która zwiększy efektywność energetyczną przedsiębiorstwa oraz umożliwi odzyskiwanie ok. 30 proc. zużywanej w produkcji energii.

Inne aktywności, które nie uszły uwadze kapituły, to budowa nowoczesnej oczyszczalni ścieków, wymiana źródeł światła w biurach i fabryce na bardziej energooszczędne, instalację fotowoltaiki, czy też inwestycje w zaawansowane technologie produkcyjne.

- To dla nas duży zaszczyt, że możemy znaleźć się w tak znakomitym gronie organizacji, które podejmują działania w zakresie troski o naszą planetę. Jako wiodący producent sprzętu AGD, który jest obecny w 70 krajach na całym świecie, chcemy być przykładem wdrażania najnowocześniejszych rozwiązań i inwestycji na rzecz lepszej przyszłości planety. Przed nami jeszcze długa droga i wiele pracy, którą musimy wykonać, ale takie wyróżnienia pokazują, że obraliśmy właściwy kierunek i zachęcają nas do dalszego rozwoju – mówi Robert Stobiński, członek zarządu Grupy Amica ds. cyfryzacji, logistyki i zarządzania towarami, który odebrał w imieniu firmy nagrodę.

Podczas uroczystej Gali w zabytkowych wnętrzach hotelu Monopol w Katowicach, kapituła nagrodziła 60 laureatów z różnych branż, z czego większość laureatów stanowiły podmioty gospodarcze oraz instytucje ze świata nauki.

Patronat honorowy wydarzenia objęli: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Urząd Patentowy RP, Polska Izba Ekologii, Narodowy Instytut Samorządu Terytorialnego, Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich, Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Związek Województw RP, Związek Powiatów Polskich, Związek Gmin Wiejskich Rzeczypospolitej Polskiej.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Grupa Amica nagrodzona EkoSymbolem 1

Grupa Amica nagrodzona EkoSymbolem 1 (22.9 MB)

Grupa Amica nagrodzona EkoSymbolem 2

Grupa Amica nagrodzona EkoSymbolem 2 (9.2 MB)