Dar Serca 2023: Fundacja Amicis po raz kolejny pomogła potrzebującym

29 stycznia 2024

Świąteczna akcja „Dar Serca” prowadzona przez Fundację Amicis została zakończona. Wartość akcji przekroczyła wartość 100 tys. złotych. Fundacja przez cały rok pamięta o wszystkich, który potrzebują pomocy i stara się, aby nikt nie czuł się samotnie. Jest to wyjątkowo ważne w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Przedstawicielom fundacji zależy na tym, aby rodziny, które na co dzień zmagają się z finansowymi trudnościami, mogły cieszyć się świętami i żeby choć na chwilę zapomniały o różnych przeciwnościach losu. Fundacja pamięta również o najmłodszych dzieciach, dla których w czasie świąt najwspanialszym przeżyciem jest wizyta Świętego Mikołaja.

Przygotowania do akcji bożonarodzeniowych ruszyły już jesienią, a w grudniu panie z fundacji w roli pomocniczek Mikołaja udały się do przedszkoli w Wieleniu, Rosku i we Wronkach. W świątecznej, radosnej atmosferze, po występach dzieci, 270 przedszkolaków otrzymało paczki z zabawkami, grami, tabletami, artykułami plastycznymi i piłkarskimi gadżetami Lecha Poznań. W świątecznych torbach nie zabrakło również słodkości. Paczki były tak duże, że przy wręczaniu niezbędna była pomoc pań przedszkolanek. Radość najmłodszych była jednak jeszcze większa.

Dzięki ogromnemu zaangażowaniu członków fundacji, pracowników firmy Amica we Wronkach i w Poznaniu oraz pracowników Lecha Poznań, przyjaciół i wolontariuszy z Polski       i Niemiec przygotowano 378 dużych paczek z suchą żywnością. Fundacja Amicis kupiła również 360 paczek z różnymi wędlinami, które w sumie ważyły ok. 1,5 tony.

Znalazły się tam produkty, których nie powinno zabraknąć na świątecznych stołach. Wsparcie żywnościowe trafiło do indywidualnych rodzin wielodzietnych (ze szkół wronieckich i okolic), ludzi samotnych oraz różnych instytucji.

Obdarowane instytucje to: Stowarzyszenie Społeczne na Rzecz Dzieci i Młodzieży Specjalnej Troski w Szamotułach, Stowarzyszenie Rodziców Dzieci z Niepełnosprawnościami w Połajewie, Stowarzyszenie Osób z Niepełnosprawnościami w Lubaszu, Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza Nasz Dom w Chrzypsku Wielkim oraz Dom Opieki w Nowej Wsi.

Dzięki tej pomocy wiele wielkopolskich rodzin mogło przygotować świąteczne potrawy bez dodatkowej troski o domowy budżet, a członkowie fundacji mogli przekonać się osobiście (podczas wręczania paczek) jak bardzo obdarowani byli wdzięczni i wzruszeni, że ktoś o nich pamiętał.

–  Chciałabym bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy tak licznie włączyli się do naszej tegorocznej świątecznej akcji. Szczególne wyrazy uznania należą się pracownikom Amiki we Wronkach i w Poznaniu oraz Amica International w Aschebergu. W przygotowaniu żywnościowych paczek świątecznych już od lat tradycyjnie wspierają nas również pracownicy klubu piłkarskiego Lech Poznań, panie z fundacji MagoVox oraz nasi liczni przyjaciele. To dzięki Wam wszystkim i Waszemu zaangażowaniu mogliśmy zobaczyć uśmiechy i łzy radości na wielu twarzach. Te paczki były wspaniałym prezentem dla tych, którzy na co dzień borykają się z różnymi życiowymi trudnościami. Nie możemy o nich zapominać. Dla nas to nie tak wiele, dla nich ogromnie dużo. Nieoceniona jest również pomoc naszych strażaczek i strażaków z OSP Amica. To również dzięki nim mikołajkowe prezenty docierają do przedszkoli i szkół, a paczki żywnościowe do rodzin i w/w instytucji. Widok wjeżdżającego na dziedziniec przedszkola wozu strażackiego wywołuje u dzieci zawsze wiele radosnych emocji. W imieniu swoim i wszystkich obdarowanych osób jeszcze raz bardzo dziękuję za Wasz wspaniały Dar Serca – mówi Małgorzata Rutkowska, prezeska Fundacji Amicis.

Fundacja Amicis została powołana do życia w 2005 roku. Wspiera przedszkola i szkoły, domy opieki społecznej, a także szpitale, szczególnie w małych miejscowościach. Przekazuje środki finansowe na realizację różnych projektów oraz darowizny w formie sprzętu AGD marki Amica. Fundacja pomaga również osobom pokrzywdzonym przez los i znajdującym się w potrzebie. Organizację tworzy grupa pań, które działają w niej społecznie. Grupa Amica od samego początku jest głównym sponsorem Fundacji, a jej pracownicy i strażacy z OSP Amica wspierają panie z Fundacji w społecznej działalności.

Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Obraz1

Obraz1 (2.4 MB)